Violeta africana

de M. Arjoca, vegetalshapes.com

Violeta africana albastraVioleta africana are flori micute si colorate in albastru, mov, alb, roz  sau diverse alte combinatii. Florile pot avea un singur rand de petale sau mai multe, iar unii hibrizi au chiar flori crete.
Intrucat florile sale seamana cu cele ale violetelor, ea poarta numele de violeta africana sau violeta saintpaulia. Provine din Africa unde creste in padurile tropicale, deci intr-un mediu umbros si umed si este inrudita cu gloxinia si cu streptocarpusul.
Este o planta pitica, ideala pentru pervazele ferestrelor orientate spre nord sau est. Are frunze rotunde sau ovale ce sunt acoperite de perisori.
Desi mediul sau natural este unul cald si umed, violeta africana nu suporta sa fie udata pe frunze si nici ca solul sa balteasca. Perisorii desi de pe frunze fac ca apa sa se evapore mai greu si este posibil ca acestea sa putrezeasca sau sa se pateze. De aceea udatul e bine sa se faca in farfuriuta ghiveciului, cu grija sa nu cada apa pe frunze. Apa folosita la udat, in cazul in care provine de la robinet, este bine sa stea un timp caci aceasta planta iubeste apa curata, fara prea multe substante adaugate pentru dezinfectare.
Solul folosit trebuie sa asigure un bun drenaj, intrucat nu doar frunzele sunt amenintate cu putrezirea ci si radacinile in cazul in care este prea multa apa. Se poate cumpara de la magazin pamant special pentru violete africane, sau se poate face un amestec acasa care sa contina suficient nisip ce lasa apa sa se scurga. Ghiveciul in care cresc trebuie neaparat sa aiba farfuriuta. Violetele prefera solul cu pH usor acid (6.0-6.5).
Violeta africana movaVioletei ii place umezeala, dar nu pe frunze si nici la radacini. De aceea unii gradinari, incearca sa reproduca mediul ei natural din padurile tropicale, asezand in farfuriuta ghiveciului pietris peste care toarna apa, iar ghiveciul cu planta sta asezat pe acest pietris. In felul acesta pamantul din ghiveci absoarbe apa doar cat este nevoie, iar restul se evapora in jurul plantei fara sa ii faca rau, ba chiar stimuland-o.
Violeta Africana are nevoie de lumina, insa nu-i place lumina puternica sau directa. De aceea este potrivita ferestrelor si teraselor orientate pe nord sau pe est, cu semiumbra. Insa asta nu inseamna ca ii va fi bine la umbra totala. In cazul in care nu beneficieaza de lumina suficienta ea nu face flori, iar daca are prea multa pot sa apara pete maro pe frunze sau pe marginile acestora.
Ghiveciul in care sta nu trebuie sa fie prea inalt, insa trebuie sa aiba neaparat gauri pentru scurgerea apei si bineinteles farfuriuta.   
Violeta africana nu rezista la frig. Ii place umezeala si caldura, insa temperaturile foarte ridicate care apar brusc pot sa o socheze.
Inmultirea se poate face prin frunze. Se iau frunze sanatoase de la o planta matura si se pun intr-un vas cu apa in asa fel incat doar codita lor sa stea in apa. Apa nu trebuie sa ajunga la frunza pentru ca ea poate sa putrezeasca. Ca sa fie mai usor se poate acoperi gura vasului cu o folie in care se da o gaura prin care se baga codita frunzei. Frunza va sta sprijinita in acest fel pe folie si nu se va uda. Se mai poate da o gaura in folia respectiva prin care se poate turna apa atunci cand trebuie completata. Asa frunza nu va fi deloc deranjata. In aproximativ 6 saptamani ea va avea radacini.
Violeta africana albastru-inchisPericolele des intalnite in cazul ei sunt:

Daca ii sunt oferite conditiile de care are nevoie, violeta africana va fi inflorita aproape tot timpul anului (9 luni face flori si 3 luni sta in repaus). Pentru un aspect frumos si sanatos, se indeparteaza frunzele si florile uscate. Unii gradinari pentru a determina planta sa faca flori mai mult timp si sa arate mai bine, indeparteaza puii ce apar pe laterala, lasand doar tulpina principala.
Violetele africane sunt flori vesele, ideale pentru semiumbra.

Mai multe despre:

Streptocarpusul

Hibiscusul, trandafirul chinezesc

Plante care purifica aerul