Unirea porumbului cu fasolea

poveste amerindiana, tribul Ahnishnahbe

PorumbCu multa vreme in urma, porumbul era o planta inalta, zvelta si frumoasa care se unduia intr-un colt de gradina. De la inaltimea sa putea sa observe tot ce se intampla in jurul sau, cum vorbesc pasarile si celelalte plante, cum animalele isi vad de treburile zilnice si cum soarele rasare si apune in fiecare zi. Si astfel, Porumbul era aproape tot timpul fericit. Insa intr-o seara, pe cand privea cum soarele apune la orizont si cum culorile cerului treceau de la galben la rosu si apoi la nuante de violet, Porumbul simti ca il cuprinde tristetea, iar cand vazu doi fluturi cum trec in zbor pe langa el, atingandu-si usor aripile, inteleasa de ce este trist.
Se simtea singur. Ii lipseau afectiunea si tovarasia unei familii. Si pe cand soarele se ascundea dincolo de orizont, Porumbul incepu sa cante un cantec al singuratatii.
A doua zi de dimineata el vazu ca frumoasa fecioara Dovlecel isi facuse peste noapte drum pana langa el. Fecioara Dovlecel ii spuse ca ii auzise cantecul si ca daca el vrea, ea ar dori cu bucurie sa ii fie soata. Porumbul insa vazu ca ei doi erau diferiti si atunci ii raspunse ca desi ea este o planta foarte frumoasa, nu se vor putea insoti. Caci ea trebuie sa se intinda pe intreaga suprafata a pamantului, pe cand el trebuie sa ramana mereu in acelasi loc. Apoi Dovlecelul are frunzele mari, late si nu lasa soarele sa ajunga si la plantele tinere care cresc sub, pe cand el, Porumbul, creste inalt si zvelt, ca de lumina sa se poata bucura si celelalte plante.
Auzind discutia lor, fasolea cataratoare se sadi singura langa porumb. Iar cand incolti, lastarii sai se agatara de el si incepura sa se infasoare pe tulpina sa. Porumbul si fasolea crescura impreuna inalti si vigurosi, iar ei inteleasara ca unirea lor fusese menita sa fie. Isi promisera ca vor creste impreuna mereu.
De atunci oamenii din tribul Ahnishnahbe respecta promisiunea lor si cultiva porumbul impreuna cu fasolea.

Repovestita de M. Arjoca, vegetalshapes.com

Aici sunt mai multe informatii despre plantele companion.