Streptocarpusul

de M. Arjoca, vegetalshapes.com

Streptocarpus Crystal IceEste o planta al carei nume inseamna “fruct rasucit“ intrucat fructul sau are forma unei teci lungi, subtiri si spiralate. Streptocarpusul provine din Africa unde creste in paduri, printre stanci si pe marginile paraurilor. Frunzele sale seamana cu cele ale primulelor si uneori a fost asociat cu ele, insa el este inrudit cu violeta africana si cu gloxinia. Frunzele, dispuse in rozeta si acoperite cu perisori, sunt mai lungi, mai inguste si mai ascutite decat cele ale primulelor. Spre deosebire de violeta africana, streptocarpusul nu are tulpina, iar florile cresc direct din codita frunzelor. Florile au un “gat” care se termina cu petale. Culorile lor pot fi albastre, roze, rosii, albe, iar hibrizii au tot felul de combinatii frumoase si deosebite. Streptocarpusul este o planta care produce mult timp flori frumoase si este foarte indragita. Astfel, exista organizatii si societati care se dedica cultivarii acestei plante, creeaza diversi hibrizi si organizeaza diverse concursuri.
Streptocarpusul este usor de cultivat, iar necesitatile sale sunt asemanatoare cu cele ale violetelor africane. Ii place lumina, insa nu directa si nu in mod excesiv. Este o planta de semiumbra si deci, potrivita pervazelor orientate spre est si vest.
In mediul sau natural streptocarpusul creste si printre stanci, deci poate trai si cu sol putin. Are radacini de suprafata si nu ii trebuie un ghiveci prea adanc, insa acesta trebuie sa aiba gauri pentru scurgerea apei. Prefera solul bogat si cu pH neutru spre alcalin. Pamantul poate fi ingrasat cu fertilizatori naturali, in special cu potasiu. Atentie insa, ca aplicarea excesiva de fertilizatori va face ca planta sa aiba frunze mari si verzi, insa nu si flori.  Solul trebuie sa aiba insa un bun drenaj, intrucat nu-i place ca apa sa balteasca, caz in care ar putea sa putrezeasca. De aceea este bine sa fie udat dupa ce pamantul din vas s-a uscat. In general de 2 ori pe saptamana vara si 1 data pe saptamana iarna. Pentru a impiedica aparitia mucegaiului si a putrezirii, trebuie sa se asigure o buna aerisire a camerei.
Streptocarpusul rezista la seceta, insa asta nu este de dorit sa se intample, intrucat nu-i place arsita. Este o planta care prefera temperatura intre 18°C si 27°C (65°F-80°F).
Daca este ingrijit corespunzator, streptocarpusul infloreste incepand cu luna mai si pana in iarna. Florile uscate trebuie indepartate, iar frunzele care se usca la varfuri pot fi taiate pana la partea care este inca verde si planta nu va pati nimic.
Chrystal iceInmultirea se poate face prin seminte, prin divizarea tufei sau prin frunze.
Se iau frunze verzi, sanatoase, din centrul rozetei unei plante mature si se baga codita lor cam 2,5 cm  in pamant (compost), apoi se uda. Ghiveciul se poate baga intr-o punga transparenta care trebuie inchisa la gura si care nu trebuie sa atinga frunza. Se pot folosi niste betisoare care sa tina punga la distanta de ea. Sau se poate acoperi cu un vas de sticla transparenta. Din cand in cand se mai poate da la o parte punga sau vasul de sticla pentru a aerisi. Dupa aproximativ 1 luna, frunza va avea radacini, iar dupa inca una va avea si primele frunzulite. Cand noua plantuta este suficient de mare se poate muta in vasul sau definitiv.
Daca inmultirea se face prin seminte, acestea trebuie lasate neacoperite cu pamant pentru a germina, iar solul trebuie mentinut umed.
Pericolele.
- lumina excesiva ii dauneaza, frunzele arzandu-se, iar florile ofilindu-se;
- udatul excesiv si umezeala pot cauza putrezirea radacinilor, a intregii plante si aparitia ciupercilor;
- Streptocarpusul este o planta rezistenta la daunatori, insa uneori poate fi atacata de: afide, Sciaridae, de gandacii Otiorhynchus sulcatus, thrips, acarieni, melci.

Mai multe despre:

Violeta africana

Hibiscusul, trandafirul chinezesc

Plante care purifica aerul