Straturile ridicate

de M.Arjoca, vegetalshapes.com

Rosii cultivate pe strat ridicatStraturile ridicate sunt straturi formate deasupra solului. Inaltimea si forma lor varieaza in functie de dorintele fiecaruia, insa avantajele sunt aceleasi:

Atunci cand alegi spatiul unde vrei sa contruiesti straturi ridicate trebuie avut in vedere ca acesta sa beneficieze de cat mai multa lumina. Daca locul respectiv este semiumbrit se pot alege plante care tolereaza semiumbra.

Odata ales locul, acesta se marcheaza si se masoara. Deobicei straturile ridicate au forma dreptunghiulara sau rectangulara, insa se pot face si de forma circulara. Depinde de spatiul pe care il ai la dispozitie si de gustul personal. Inaltimea de 25 – 30 cm (10 – 12 ") este ok, dar poate fi si mai mare, de exemplu cat sa lucrezi stand in picioare.

Trebuie sa ai in vedere ce lungime vor avea radacinile plantelor ce urmeaza sa le pui. Unele plante au radacini de suprafata, altele au radacini lungi.

 In ceea ce priveste latimea stratului, aceasta nu trebuie sa fie mai mare deobicei de 1,20 m (4 ft). Ideea este sa poti ajunge in centrul stratului de pe ambele laterale atunci cand intinzi mana.

Materialele pe care le poti folosi pentru a construi straturi ridicate sunt diverse: scanduri sau grinzi de lemn, placi de plastic, de metal, pietre, caramizi, beton etc. Daca alegi sa faci ramele din lemn, trebuie sa ai grija ce substante folosesti pentru tratarea lui, intrucat unele sunt periculoase pentru plante si om.

Plante companion cultivate pe strat ridicatMarchezi locul unde vei avea straturile si tii cont ca trebuie sa lasi un spatiu intre ele pentru poteci. Locul unde vrei sa realizezi constructia se curata de buruieni si pe cat posibil de pietre, crengi, alte materiale inutile si se sapa pamantul. Se construieste o rama (fara fund) din materialele alese si dupa dimensiunile stabilite, astfel incat sa nu fie distrusa la o simpla atingere sau sub greutatea pamantului ce va fi pus in cadrul ei. Peretii laterali vor avea tendinta sa se curbeze catre exterior sub greutatea pamantului si a apei cu care vei uda.

In interiorul cadrului construit se pune pamant fertil (poti face cu furca un amestec dupa plac). Nu trebuie subestimata cantitatea de pamant necesara umplerii paturilor.

Cand totul este pregatit se poate trece la semanat sau plantat. Plantele vor fi asezate cat mai aproape unele de altele pentru a folosi spatiul cat mai bine, iar pentru a avea randament si eficienta cat mai mare se pot cultiva plante companion. Plantarea se poate face pe randuri care alterneaza ca numar de plante. De exemplu, daca pe un rand ai pus 5 fire de ardei, pe randul alaturat vei pune 4 fire, fiecare planta din acest ultim rand fiind asezata in dreptul spatiului dintre alte doua plante din primul rand, asa cum se vede in imaginile de mai jos.

Dispunerea plantelor

Pozitia rosiilor  intr-un strat ridicat

Pozitia plantelor intr-un strat ridicat

 

 

 

 

 

 

Pentru a avea acces usor pe orice tip de vreme, potecile dintre paturi se pot acoperi cu mulch din aschii de copac, pietris, placi de piatra, scanduri de lemne etc. Astfel lucrul in gradina devine foarte placut.