Plante pentru semiumbra

de M. Arjoca, vegetalshapes.com

Clematita albastraUnul dintre elementele cheie in viata plantelor este lumina, fara de care ele nu pot trai sau nu se dezvolta cum trebuie. Insa nevoia de lumina difera de la planta la planta. Unele plante au nevoie de 6-8 ore de lumina puternica si sunt potrivite pentru gradinile aflate in plin soare. Altele prefera sau tolereaza semiumbra si sunt potrivite gradinilor care nu beneficieaza toata ziua de lumina sau sunt umbrite tot timpul. Puterea de adaptare la mediul in care traiesc  este una dintre calitatile uimitoare ale plantelor.
Asadar, conteaza foarte mult locul unde ai gradina si spatiul de care beneficiezi. Daca gradina este orientata spre est, plantele vor avea lumina multa in special dimineata, iar daca este orientata spre vest, ele vor avea lumina multa dupa masa. Orientarea aceasta este importanta fiindca lumina dupa masa este mult mai puternica si caldura este mai mare decat dimineata, iar unele plante, cum este de exemplu violeta africana, nu suporta temperaturi foarte ridicate. Fie ca ai gradina orientata spre nord sau este umbrita de diversi copaci ori de ziduri invecinate, plantele pe care vrei sa le cultivi acolo trebuie sa prefere sau sa tolereze semiumbra pentru a se dezvolta corespunzator, pentru a infrunzi si a inflori pe placul tau. Gradina nu trebuie neaparat sa fie pe teren deschis. Poti sa iti creezi o gradina in containere pe balcon, pe acoperis sau pe pervazul ferestrei, insa spatiul de care dispui este important pentru plante. Unele plante ce prefera semiumbra au nevoie de spatiu mai mare ca sa se dezvolte. De exemplu filodendronul va avea nevoie de mai mult spatiu decat o begonie. Daca iti cultivi plantele in ghivece poti sa tii cont si de dimensiunile acestor containere.
Asadar, plantele pentru zonele cu semiumbra au nevoie de o anumita cantitate de lumina si caldura, de spatiu suficient pentru a se dezvolta, de apa si de sol potrivit. Unele prefera semiumbra si umiditate. Plantele tropicale de exemplu, se inscriu in aceasta categorie. Alte plante prefera semiumbra, dar nu suporta prea multa apa. De exemplu violeta africana se dezvolta foarte bine in locurile umbrite, insa putrezeste la prea multa umezeala. De aceea trebuie avut grija ca atunci cand o uzi, apa sa nu atinga frunzele si nici sa balteasca in sol.
Columbine roze Calitatea solului este un alt aspect de care trebuie tinut seama. Textura sa conteaza pentru anumite plante. Unele au nevoie de sol bogat in substante hranitoare si a adauga compost este o idee buna. Altele cresc bine in soluri sarace. unele varietati de orhidei, plante de semiumbra, se dezvolta pe scoarta de copac. Nu au nevoie de sol. In plus, unele plante prefera soluri usor acide, iar altele prefera soluri alcaline. Deci pH-ul solului este si el important atunci cand alegi plantele.
Daca vrei sa iti faci o gradina de legume intr-un spatiu semi-umbrit, poti sa cultivi legume care tolereaza semiumbra. In general, legumele cultivate pentru frunze sunt potrivite pentru astfel de gradini caci plantele au nevoie de mai putina energie ca sa isi dezvolte frunze, decat ar avea pentru a face flori si fructe. Patrunjelul, salata, luculusul, leusteanul etc. cresc foarte bine la semiumbra. Aceste legume le poti alterna cu flori pentru a atrage insecte benefice si a le proteja de daunatori. Plantele companion ofera multe idei in acest sens.
In cazul in care vrei sa ai o gradina de flori, alegerea lor, trebuie sa o faci tinand cont pe langa aspectele prezentate mai sus si de perioada de inflorire, de infrunzire sau de rodire precum si de culoarea florilor si a frunzelor. Asta in cazul in care vrei ca gradina ta sa para tot timpul inflorita si infrunzita, iar culorile sa se armonizeze. Avand planul gradinii cu straturile, rondourile si potecile dintre ele trasate pe hartie, poti marca deasemenea si locul plantelor pe schema respectiva. Ca sa iti fie mai usor si sa ai o imagine clara a proiectului final, poti sa faci un tabel cu plantele ce vrei sa le cultivi. In acest tabel poti sa treci perioada de inflorire, pH solului pe care il prefera, cantitatea de apa necesara.  Aceste informatii le poti obtine de exemplu cand cumperi semintele, bulbii, tuberii sau plantele mature, fiindca in general pe pachetele de seminte sau pe ambalajele lor sunt scrise toate acestea. Un astfel de tabel se poate vedea mai jos:

Informatii plante

Nume Perioada de inflorire/infrunzire Culoarea florilor Culoarea frunzelor pH sol
Panselute

februarie - martie

septembrie-noiembrie

diverse   5.4-5.8
Degetar

al doilea an, aprilie - iunie

mov   6.5-7.0
Condurasi iunie - primul inghet portocaliu   6.0-7.5
Hosta iunie - octombrie alba verde cu margini galbene 6.5-7.5
Impatiens mai - primul inghet diverse   6.0-7.5
Buxus tot timpul anului   verde 6.5-7.5

Binenteles ca perioada de inflorire va fi diferita in functie de zona in care locuiesti. Narcisele infloresc in luna aprilie intr-o zona din sud, insa intr-o zona din nord infloresc in luna mai. Asta daca locuiesti in emisfera nordica. Daca locuiesti in emisfera sudica, ele vor inflori in septembrie insa.
Primule movePoti sa cultivi plante care infloresc in perioade diferite ale anului. De exemplu poti sa ai in gradina plante ce infloresc primavara, vara, toamna si chiar iarna. Astfel vei oferi impresia ca in gradina este mereu ceva nou. Fiindca atunci cand se termina perioada de inflorire a unora, incepe perioada de inflorire a altora. Cand timpul lalelelor se termina, incepe timpul crinilor. In acest fel vei simti trecerea anotimpurilor si comuniunea permanenta cu natura.
Exista plante perene, plante anuale si bianuale. Plantele perene traiesc mai mult de doi ani si le vei avea in gradina tot timpul. Cele anuale traiesc doar un sezon, iar cele bianuale doi ani. Combinand plante perene cu plante anuale sau bianuale, vei oferi impresia ca gradina este in permanenta vie. Pentru ca atunci cand o planta anuala dispare sau nu mai infloreste, raman cele perene. Punctul forte al plantelor anuale este acela, ca ele traind un singur sezon, vor inflori la maximum. Avand sansa unei singure infloriri in viata lor, vor incerca cu toate fortele sa atraga insecte benefice si alti polenizatori pentru a produce seminte si a asigura continuarea vietii. Deci poti alterna plantele perene cu plante anuale sau poti cultiva numai un anumit tip de plante care prin culoarea frunzelor sau a florilor atunci cand infloresc, sa puna in valoare acea parte a gradinii. Binenteles ca toate acestea depind de preferintele si dispozitia fiecaruia.
Pe langa legume si/sau flori mai poti cultiva la semiumbra copaci si tufisuri care infloresc in diverse sezoane sau care sunt verzi tot timpul anului.
Plante de semiumbra care infloresc primavara sunt in primul rand bulbii: ghioceii, viorelele, zambilele, narcisele, lalelele. Apoi urmeaza primulele, spanzul, panselutele si tamaioarele, clopoteii, anemonele, lacrimioarele.
Tufisuri ce infloresc primavara sunt forsythia, rhododendronul si cornul, iar magnolia este un copac care va asigura admiratia prin florile sale splendide.
CondurasiVara in gradina semiumbrita vor inflori: columbinele, lupinul, hydrangea, mirabilis, ciocul berzii, degetarul, albastrelele, inimi sangerande, nu-ma-uita, crinii, impatiens si chiar Suzanele cu ochii negri.
Poti cultiva plante cataratoare care sa imbrace un zid  sau un gard umbrit. Clematita, caprifoiul, iedera si condurasii sunt foarte potrivite pentru astfel de gradini.
Toamna infloresc: cyclamenul, panselutele si ochiul boului.
Iarna buxus-ul va asigura culoarea verde in gradina.
Plante perene potrivite pentru semiumbra sunt: hosta, ferigile, tataneasa, vinca, buxus-ul, bambusul.
Plante de semiumbra pe care le poti cultiva si pe balcon sau in casa sunt: trompeta ingerului, cameliile, fuxia, ferigile, begonia, cyclamenul, clematita, violetele africane, urzicutele, orhideile si alte plante tropicale. Multe dintre ele sunt plante care purifica aerul de substante chimice periculoase si sunt bine adaptate la umbra.
Avand in vedere toate aceste informatii poti sa creezi un spatiu colorat si vesel, luxuriant sau mereu nou intr-un colt umbrit din gradina sau pe balcon, spatiu care sa te binedispuna intotdeauna.

Mai multe despre:

Violeta africana

Streptocarpusul