Plante pentru gradinile insorite

de M. Arjoca, vegetalshapes.com

Floarea soareluiIndiferent ca pe terenul lor cultiva legume, flori sau pomi, cei care au o gradina insorita sunt gradinari norocosi. Exista plante care tolereaza semiumbra si sunt potrivite pentru a fi cultivate in gradinile orientate spre nord sau care sunt umbrite de cladiri si pomi. Majoritatea plantelor insa, au nevoie de cel putin 6 ore de lumina puternica. Ele au nevoie de lumina si caldura pentru a incolti, a creste, a inflori si a rodi. Ca se afla pe teren plat sau in panta, gradinile insorite sunt orientate spre sud. Ele beneficieaza intre 6-8 ore de soare zilnic. Conteaza binenteles si zona in care locuiesti. In zonele sudice cu arsita mare, o gradina orientata spre est poate fi mai buna decat una orientata spre sud fiindca prea multa lumina sau caldura poate face rau anumitor plante. Arsita este una dintre problemele care pot exista in gradinile insorite fiindca ea face ca apa sa se evapore repede, iar unele plante se pot arde de la soarele prea puternic. Aspectul acesta este important mai ales daca in zona respectiva bate des vantul. El va face ca evaporarea sa fie rapida, iar unele plante nu rezista prea bine la vant.
Apa este foarte importanta iar cand alegi plantele pe care vrei sa le cultivi trebuie sa tii cont si de faptul ca anumite plante iubesc lumina, caldura si multa apa, insa altele desi au nevoie de soare mult, nu suporta umezeala. De exemplu suculentele si cactusii sunt foarte potrivite pentru gradinile aride care nu beneficieaza de multa apa, pe cand irisii au nevoie de soare si umezeala.
In zonele nordice in schimb, orientarea pe sud sau sud-vest este foarte buna fiindca in timpul sezoanelor reci, plantele pot fi protejate de inghet. Temperatura locului va fi mai ridicata si asta ajuta foarte mult chiar daca folosesti si materiale protectoare pentru plante.
Trandafiri cataratoriChiar daca gradina ta nu se afla in spatiu deschis ci este o gradina in containere pe care o ai pe terasa sau pe pervazul ferestrelor orientate spre sud, plantele pe care le cultivi acolo trebuie sa iubeasca lumina puternica si sa aiba suficient spatiu pentru a se dezvolta. De exemplu hibrizii de begonia fac flori foarte frumoase si sunt potriviti pentru gradinile in containere si pentru semiumbra, insa daca ii cultivi la soare, in scurta vreme vor muri. Tagetele si galbenelele iubesc soarele si sunt suficient de mici pentru a fi crescute in ghivece sau intr-un spatiu restrans, insa leandrul sau dovleceii au nevoie de spatiu mai mare.
Solul folosit este deasemenea important fiindca anumite plante se dezvolta mai bine intr-un sol bogat in substante hranitoare, pe cand altele prefera soluri sarace. Daca plantele tale au nevoie de sol bogat, atunci poti adauga compost sau fertilizatori naturali care vor face ca plantele sa infloreasca si sa rodeasca asa cum iti doresti. De exemplu ardeii si trandafirii prefera solul bogat, in schimb portulacul si condurasii se dezvolta cel mai bine in sol sarac.
Anumite plante prefera soluri usor acide, iar altele prefera soluri alcaline. Astfel, poti tine cont si de pH-ul solului.
Intr-un spatiu insorit poti sa iti creezi o gradina de legume minunata fiindca majoritatea legumelor iubesc lumina puternica si te poti bucura de o diversitate de plante. Rosiile, ardeii, vinetele, capsunile, dovlecii, pepenii, lubenitele, morcovii, sfecla, cartofii au nevoie de multa lumina pentru a rodi corespunzator. Aici este o scurta lista cu legume iubitoare de multa lumina. Bineinteles ca poti cultiva legume si flori in acelasi timp. Plantele companion se vor proteja unele pe altele de daunatori si vor atrage insecte benefice.
In functie de spatiul de care dispui poti alege plante diferite ca inaltime, culoare, perioada de inflorire sau rodire. Plante diferite in ceea ce priveste nevoile lor de apa si hrana, plante care sa fie potrivite pentru gradina ta, dar care sa se armonieze si sa ofere un aspect placut.
Exista plante iubitoare de multa lumina care infloresc in perioade diferite ale anului, ceea ce permite sa iti creezi o gradina ce pare inflorita aproape tot timpul.
ZorelePrimavara, cand copacii sunt inca fara frunze si lumina, desi nu este foarte puternica, patrunde inclusiv pe sub ei sau pe sub tufisuri, infloresc bulbii care pot fi de altfel cultivati si in gradinile semiumbrite. Ghioceii, viorelele, zambilele, narcisele, lalelele si nasturasii vor fi primele flori care vor colora gradina la inceputul anului. Urmeaza apoi bujorii, irisii, freziile, gerbera, crinii, lupinul, cepele decorative.
Vara infloresc regina noptii, petuniile, daliile, nalbele, tagetele, galbenelele, gazaniile, phloxul, gladiolele, coada soricelului, garoafele, trandafirii, carciumaresele, verbinele, macii, albastrelele, floarea soarelui, gura leului, canna, imortelele, Suzanele cu ochi negri, cosmosul, micsunelele, muscatele, crinul ananas, margarete, lobelia, floarea paradisului etc.
Potrivite pentru gradinile aride, cu sol sarac, nisipos si fara prea multa apa sunt: portulacul, planta de gheata, piperul de zid, cactusii si suculentele in general.
Plante cataratoare care infloresc vara si pot imbraca gardurile sau diversi suporti sunt: zorelele, fasolea decorativa, condurasii (infloresc si la semiumbra), trandafirii cataratori, iasomia si luleaua neamtului.
Toamna, in gradina insorita infloresc ochiul boului, solidago, sedumul, crizantemele, verzele decorative.
Multe dintre plantele care infloresc vara continua sa infloreasca si toamna pana la primul inghet.
   

Citeste mai multe despre Lumina