Plante care purifica aerul

de M. Arjoca, vegetalshapes.com

MarantaToata lumea stie deja ca mediul in care traim este foarte murdar. Insa nu doar aerul, apele si solul sunt poluate. Aproape toate obiectele care ne inconjoara, pe care le folosim, precum si hrana pe care o mancam, contin substante periculoase pentru sanatate. Daca credem ca stand in casa vom fi protejati de aerul poluat de afara, ne inselam.
Mobilele din locuintele noastre sunt tratate cu diverse substante chimice care au rolul de a le proteja in timp. Vopselele folosite la zugravit sau pentru alte scopuri, lacurile si alte materiale utilizate in gospodarie, sunt toxice si periculoase. Ambalajele diverselor obiecte, ale alimentelor, precum si hainele pe care le purtam, toate contin substante care emana vapori toxici in aer. Produsele cosmetice sau cele folosite la facut curatenie, la spalat rufe si vase, precum si hartiile de toate felurile, contin sau sunt tratate cu astfel de substante care degaja vapori in aer. Acest aer il respiram noi.
Uneori cand de exemplu, cumperi o canapea sau un aparat electrocasnic nou sau cand te afli intr-un automobil nou, simti mirosul puternic neplacut emanat de acestea. Unele persoane au stare de greata sau dureri de cap. Si chiar daca nu ne deranjeaza mirosul lor, aceste substante sunt periculoase si multi oameni fac alergii sau se imbolnavesc de diverse boli.
Printre substantele care se afla in casele noastre se numara: benzenul, tricloretilena, formaldehida, cloroformul, xylena etc.
In ultima vreme casele si cladirile cu spatii de lucru au fost izolate termic si multe au sisteme de ventilatie care recircula aerul. De aceea aerul in locuinte si birouri poate fi foarte incarcat si poluat.
Pornind de la acest fapt, dr. B.C. Wolverton, om de stiinta, specialist in curatarea apelor poluate, s-a gandit ca daca nu poti sa iti faci casa in natura, o idee buna ar fi sa aduci natura in casa ta. Si cu ajutorul plantelor sa purifici aerul din interior.
Wolverton a realizat experimente pentru NASA  si a incercat sa stabileasca ce plante elimina eficient substantele poluante din locuinte.
Mecansimul prin care el explica modul in care plantele purifica aerul este simplu. Plantele transpira prin frunze, iar vaporii de apa fac ca substantele toxice din aer sa cada pe pamant. De acolo plantele absorb aceste substante pe care le folosesc ca hrana sau energie.
Deci, o planta cu cat are o suprafata mai mare de frunze si un vas mai larg, cu atat este mai eficienta. Sigur ca important este si cat de mare este spatiul camerei si cat de poluat este aerul din ea.
In functie de aceste aspecte depinde si numarul de plante necesare. Purificarea este mai eficienta cu cat in camera sunt mai multe plante.
B. Wolverton afirma ca nu trebuie sa existe teama ca avand plante in casa se va forma mucegai si in acest fel sa te poti imbolnavi de alergii. Pentru a preveni aparitia mucegaiului, pamantul din ghivece se poate acoperi de exemplu, cu pietris.
Deasemena, tot el afirma ca nu trebuie sa iti faci probleme ca plantele vor consuma oxigenul in timpul noptii fiindca nu toate plantele consuma oxigen in timpul noptii. De exemplu, suculentele, orhideile si limba soacrei emana oxigen in timpul noptii.
In lista plantelor cu care B. Wolverton a lucrat se afla: ficusul (Ficus), iedera (Hedera helix), feriga (Nephrolepsis exaltata), crinul pacii (Spathiphyllum), Dracaena, gerbera (Gerbera), crizantema (Chrysanthemum), palmierul pitic (Phoenix roebelenii) si palmierul bambus (Chamaedorea).
SpathiphyllumDupa cum se observa, majoritatea lor sunt plante tropicale adaptate la semi-umbra, bogate in frunze, cu transpiratie destul de abundenta si care pot fi foarte usor cultivate in spatii inchise.
Specialistii de la NASA si B. Wolverton au stabilit ca foarte eficiente in curatarea tricloretilenei din aer sunt: Dracaena, crinul pacii (Spathiphyllum), gerbera (Gerbera), palmierul-bambus (Chamaedorea) si crizantemele (Chrysanthemum). Tricloretilena este o substanta foarte periculoasa care afecteaza ficatul, rinichii si inima. Declanseaza stare de greata, diaree sau varsaturi si reduce simtul mirosului. Dar ea afecteaza nu doar organele fizice. Poate determina la inceput o stare de excitatie urmata de depresie si scaderea memoriei. Tricloretilena este o substanta cancerigena care se gaseste in vopseluri, adezivi, solventi, curatatori de covoare, de pete si deasemenea se gaseste si in fumul de tigara. Mai demult era folosita ca anestezic si extractant de cofeina din cafea.
O alta substanta periculoasa este benzenul. El se foloseste la producera plasticului, a uleiurilor, a cauciucului sintetic si a vopselurilor. Este deasemenea cancerigen si se gaseste in produsele de curatat, in detergenti, in dizolvanti, in medicamente, in pesticide si in fumul de tigara. Declanseaza ameteli, dureri de cap, greata si probleme respiratorii. Pentru eliminarea benzenului din aer pot fi cultivate: iedera (Hedera helix), gerbera (Gerbera), crizantemele (Chrysanthemum), crinul pacii (Spathiphyllum), limba soacrei (Sansevieria), palmierul-bambus (Chamaedorea), Aglaonema, Dracaena.
Planta paianjenFormaldehida este folosita la tratarea lemnului si a materialelor din lemn. Se gaseste in adezivi, uleiuri, lacuri, solventi, detergenti, materiale izolante si in hartie. Deasemenea se mai gaseste in dezinfectanti, in fumul de tigara, in cosmetice, haine etc. Formaldehida irita ochii, nasul, produce tulburari respiratorii si este o posibila substanta cancerigena. Plantele care curata formaldehida din aer sunt, potrivit lui B. Wolverton si NASA: palmierul-bambus (Chamaedorea), limba soacrei (Sansevieria), Dracaena, crinul pacii (Spathiphyllum), Pothos, filodendronul, ficusul (Ficus), iedera (Hedera helix), planta paianjen (Chlorophytum comosum), crizantemele (Chrysanthemum), gerbera (Gerbera), planta de cauciuc (Ficus elastica), feriga (Nephrolepsis exaltata) si palmierul pitic (Phoenix roebelenii).  
Xylena si toluenul, care se gasesc in vopseluri, lipiciuri, plastic, produse cosmetice, sunt substante ce pot fi eliminate de: Dracaena, Diffenbachia, palmierul pitic (Phoenix roebelenii) , feriga (Nephrolepsis exaltata) si orhidei (Phalenopsis; Dendrobium), palmierul Areca (Dypsis lutescens).  
Acestea sunt principalele substante care au fost studiate de B. Wolverton si specialistii de la NASA. Insa plantele enumerate mai sus elimina si alte substante poluante care se afla in aer. Deci a avea plante in jur nu este decat un avantaj pentru noi.   

Aici mai poti afla despre:

Gerbera

Hibiscus - trandafirul chinezesc

Violeta africana