Ostara

de M. Arjoca, vegetalshapes.com


OstaraOstara este zeita germanica a primaverii, a fertilitatii, a renasterii si a cresterii. Ea era sarbatorita in luna aprilie si in cinstea ei se aprindeau focuri mari si se faceau ospaturi imbelsugate. Numele sau s-ar traduce prin „est“ sau „lumina“ si se pare ca de la el provine cuvantul „Pasti“ in limbile germana (Ostern) si engleza (Easter).
Intrucat sarbatoarea Ostarei era adanc inradacinata in traditia poporului, crestinismul a preluat anumite simboluri si obiceiuri ale ei si a suprapus sarbatoarea reinvierii lui Iisus Christos peste aceasta.
Emblemele principale ale Ostarei erau iepurele si ouale.
Iepurele este un simbol universal al fertilitatii. La unele popoare (America, China, Africa) el este asociat cu noaptea si cu luna (poti sa vezi un iepure pe fata lunii). La altele el este asociat cu lumina solara. In unele legende romanesti, iepurele este animalul care trage carul solar pe bolta cereasca.
La romani, iepurele este un simbol clar al fertilitatii si al granelor. De exemplu, in unele parti ale Romaniei, spicele de grau ramase netaiate in urma recoltarii, se mai numesc si “iarba iepurelui”.
Ouale simbolizeaza viata noua care urmeaza, cresterea, protectia si un nou inceput. Oul este simbolul inceputului tuturor lucrurilor, al regenerarii si al nemuririi. Se spune ca dintr-un ou s-a nascut universul. Din partea superioara a aparut cerul, din partea inferioara pamantul, iar galbenusul s-a transformat in soare. Oul semnifica fecunditate si de aceea este folosit in multe ritualuri ale fertilitatii. De exemplu taranii romani puneau in sacii cu seminte coji de oua sau le ingropau in pamant atunci cand arau, iar taranii finlandezi purtau oua in buzunar cand arau. La o nunta romaneasca, mirele si mireasa trebuie sa manance neaparat un ou dupa ce se intorc de la biserica.
 Ostara vazuta ca fecioara, tanara mama sau sotie, patrona primavara, renasterea vietii si a naturii, iar luna aprilie era numita luna lui Ostara.
CrocusesAstazi ea este sarbatorita in neopaganism, cu ocazia echinoctiului de primavara, in jurul datei de 21 martie, atunci cand ziua este egala cu noaptea si deci exista un echilibru intre lumina si intuneric, intre viata si moarte. Dar se stie sigur ca durata zilei va creste si primavara va veni. Acum, soarele si luna se unesc simbolic si este sarbatorita renasterea vietii dupa iarna. Este momentul pentru a face curatenie in case si pentru a te debarasa de gandurile negative, caci odata cu primavara se reinnoieste nu doar natura ci si viata fiecaruia. Este timpul pentru un nou inceput, pozitiv si plin de sperante pentru fiecare, pentru visuri noi si pentru inceperea de noi proiecte.
Ostara este celebrata prin ospaturi la care se mananca oua, verdeturi, seminte si fructe de primavara. Se aduc flori, caci ghioceii, narcisele si toate celelate flori ce infloresc in aceasta perioada, sunt simbolurile sale. Se aprind focuri, se spun rugaciuni in cinstea ei si pentru a obtine ganduri pozitive, bucurie, speranta si fertilitate. Acum este timpul pentru a incepe lucrarile de primavara in gradina si a semana seminte din care sa apara noua viata.

Aici mai poti afla:

Cum au aparut ghioceii

Bulbii, florile primaverii