Mozaicul floral

De M. Arjoca, vegetalshapes.com

Mozaic floral, Timisoara, RomaniaDe multe ori cand ne plimbam prin parcuri sau gradini publice, ne impresioneaza diverse “covoare” sau aranjamente florale deosebite. Mozaicuri ce intruchipeaza modele geometrice sau florale, peisaje sau animale atrag intotdeauna atentia. Ele sunt asociate mai degraba cu parcurile si orasele si mai putin cu gradinile obisnuite. Fiindca pentru a crea un tablou din plante ai nevoie de spatiu suficient de larg, un numar suficient de mare de plante, timp pentru creare si intretinere.
Insa de ce sa nu incercam si noi sa cream asa ceva in propria gradina? Binenteles la dimensiuni mai mici si cu resursele de bani, materiale si timp de care dispunem.
Avem nevoie de:

Mozaic din plante, Toronto, Canada1. Pregatesti terenul
Tii cont de spatiul pe care il ai si te adaptezi. Terenul se sapa si se grebleaza pentru a-l nivela. Pe terenurile plane se lucreaza mai usor si plantele vor fi mai usor ingrijite. Pe terenurile in panta o problema poate fi drenajul apei.
Daca terenul este insorit vei alege plante pentru gradinile insorite, iar daca el este partial umbrit vei alege plante pentru semiumbra. Nu este nevoie sa-ti transformi toata gradina intr-un mozaic. Uneori un rondou cu bulbi ce au flori colorate diferit, in jurul unui copac are un efect deosebit primavara.
In functie de plantele pe care le vei alege poti sa ingrasi solul cu compost sau fertilizatori naturali. Sau poti sa il faci nisipos, cu un pH usor alcalin sau usor acid.

2. Desenezi un model pe hartie
Este bine la inceput sa desenezi un model simplu care poate fi usor “aplicat” pe teren si umplut cu plante. Poti desena un dreptunghi care are in interior benzi de culori diferite sau poti crea un patrat ce contine alte patrate mai mici – ca o tabla de sah. Sau mai poti desena un cerc ce are alte cercuri in el.
Figurile geometrice te pot inspira. Modelele complicate sunt ceva mai greu de realizat, dar nu imposibil. Imagini cu flori, frunze, animale sau alte subiecte pot fi deasemenea incercate. Cu cat modelul desenat pe hartie este mai simplu, cu atat el va fi mai usor de creat pe teren. Marimea sa va determina marimea spatiului de care ai nevoie si numarul de plante necesare. Pe desen se marcheaza locul (si culoarea) plantelor pe care le vei folosi.

Cerc floral, Timisoara, Romania3. Aplicarea pe teren a desenului de pe hartie
Desenezi pe teren modelul de pe hartie, marcand portiunile unde vei avea diversele plante. Te poti folosi de bete cu sfori pentru a-ti usura munca. De exemplu, daca te-ai hotarat sa creezi un cerc ce contine alte cercuri concentrice, poti trasa desenul cu ajutorul a 2 bete care au o sfoara legata intre ele.
Mai intai, infigi unul dintre bete acolo unde va fi centrul cercului. Apoi desfasori sfoara la lungimea care ti-o doresti, si cu celalat bat trasezi o linie de jur imprejurul primului bat. Lungimea sforii va determina cat de larg ca fi cercul. Acesta va fi cercul cel mai mare, cel exterior. Reduci lungimea sforii infasurand-o pe batul care nu e fixat. Apoi desenezi in acelasi fel alt cerc in interiorul primului. Si tot asa pana cand obtii modelul dorit. Fiecare dintre cercurile trasate va avea un alt tip de planta.
Sa zicem ca ai un model cu 3 cercuri. In cercul exterior vei pune plante cu frunze sau flori rosii. In cercul al doilea vei pune plante cu frunze sau flori galbene, iar in cercul din mijloc vei pune plante cu frunze verde-inchis. Binenteles ca vei alege culorile dupa gustul propriu. Poti delimita si mai mult cercurile prin borduri cu plante de o anumita culoare.

4. Alegerea plantelor
Plantele pitice sunt potrivite pentru astfel de aranjamente. Modelul va fi mai usor vizibil. Ele cresc destul de tufoase si puse unele langa altele, mai apropiat decat in mod obisnuit, creaza impresia de covor. Pot fi folosite si plante mai inalte care sa evidentieze anumite puncte ale desenului. De exemplu, daca ai un cerc format din gazanii (care sunt pitice), in centrul sau poti aseza o aloe mare si impunatoare care va sublinia mai mult modelul.
Poti folosi plante ce au flori sau frunze de o anumita culoare sau poti combina diverse culori. Totul depinde de gustul fiecaruia.
Lalea mozaic, Keukenhof, OlandaPoti crea desene pentru primavara, vara sau toamna. Bulbii sunt foarte potriviti pentru astfel de desene. Combinand culorile si inaltimile diferite ale branduselor, narciselor, lalelelor, muscariilor etc, poti crea modele foarte colorate si vesele in sezonul primaverii. Panselutele si nasturasii sunt deasemenea flori populare pentru astfel de aranajmente in perioada de trecere de la iarna la primavara. In general bulbii si plantele pentru primavara timpurie sunt foarte folosite. In plus ele sunt potrivite atat gradinilor insorite cat si celor semiumbrite.
Vara poti crea modele foarte frumoase cu ajutorul gazaniilor, portulacului, petuniilor, salviei, florilor de gheata, al tagetelor si al altor plante iubitoare de lumina si caldura si potrivite gradinilor insorite. Sau poti folosi combinatii de begonia, impatiens, lobelii, ageratum in gradinile semiumbrite.
Chiar si in gradina de legume poti crea mozaicuri folosindu-te de forma si culorile diferite ale frunzelor de salata de exemplu, de ierburile aromate (diverse soiuri de cimbru si patrunjel). La acestea poti adauga si plante cu flori care sa evidentieze pe cele alese pentru frunze.
Mozaic poti avea si in gradina de ghivece, aranjand vasele cu plante in asa fel incat sa iasa un desen frumos.

5. Obtinerea plantelor
Pentru a crea un desen floral ai nevoie de un numar sufficient de mare de plante de acelasi tip. Cu cat desenul este mai mare si mai complicat cu atat si numarul plantelor necesare va creste. Plantele le poti cumpara, insa in acest caz vor costa mult. Cel mai simplu este sa le obti din seminte, mai ales daca ai spatiu suficient de larg pentru a le creste (o sera).