Materiale protectoare pentru plante

de M.Arjoca, vegetalshapes.com

Mulch din aschii de lemnMulch-ul – scoarta de copac, paiele sau frunzele se pot folosi pentru a acoperi pamantul sau anumite plante perene, cu scopul de a le feri de inghet sau de pastra umezeala in sol.

Se pot inveli cu paie si frunze anumite plante si apoi cu folie. Se mai pot folosi coceni de porumb in jurul anumitor pomi de exemplu. In jurul sau peste scoarta, paie, frunze sau coceni se poate pune sarma astfel incat sa nu le zboare vantul.

Compostul poate fi folosit deasemenea ca mulch. El protejeaza radacinile de inghet, pastreaza umezeala si face ca solul sa fie fertil.

Deasemenea se pot folosi pietre, aschii de lemn, ace de conifere sau rumegus ca mulch pus pe poteci.

Rosie acoperita cu folie poroasaFolia poroasa – permite trecerea luminii, a aerului si a apei, insa pastreaza temperatura. Este fabricata din polipropilen si protejeaza plantele de inghet, zapada, vant sau pasari. Se pot acoperi plantele cu ea. De exemplu daca vrei sa iti protejezi rosiile poti sa faci din folie un fel de gluga pe care o pui in varful aracului sau direct pe plante. Se pot acoperi si plantele cataratoare insa folia trebuie fixata bine ca sa nu o zboare vantul. Se pot folosi deasemenea cadre de lemn invelite in folie. Daca folia este prea subtire se poate dubla pentru a avea un efect mai bun. Trebuie avut grija ca ea sa nu se destrame.

 

Strat ridicat acoperit cu folie neporoasaFolia neporoasa - este fabricata din plastic si permite trecerea luminii dar nu si a aerului si a apei. In interiorul ei se poate face condens, iar in timpul zilelor calduroase este bine sa fie data la o parte pentru ca aerul si lumina sa intre. Acest tip de folie se poate folosi pentru protectie de inghet in timpul noptii, precum si pentru a crea un microclimat bun pentru germinare si pentru noile rasaduri (se pot face tuneluri din ea). Plantele se pot acoperi in timpul noptii intai cu folie poroasa si apoi cu folie neporoasa, iar in timpul zilei folia neporoasa se da la o parte. Trebuie avut grija ca folia sa nu atinga frunzele plantelor fiindca pot putrezi de la umezeala. In afara de protectia de inghet, vant si ploaie aceasta folie protejeaza si impotriva pasarilor.

Folia cu bule – este foarte eficienta pentru protectia de inghet intrucat bulele sale contin un strat intermediar de aer. In interiorul ei se formeaza condens si trebuie asigurata aerisirea din cand in cand. Ea permite intr-o oarecare masura patrunderea luminii, de aceea e bine ca in primavara sa fie inlocuita cu folia poroasa.

Microsera cu capac transparentMicrosera cu acoperis transparent – consta intr-un cadru de lemn sau din alt material si are partea superioara transparenta, fie din sticla, fie din plastic sau din alte materiale transparente. Partea transparenta de sus se poate ridica. Microserele sunt utilizate pentru a proteja plantele de inghet, a prelungi sezonul de crestere si a ajuta plantele sa se adapteze la conditiile exterioare. In interiorul ei se formeaza condens si de aceea trebuie ridicat capacul din cand in cand pentru a permite ventilarea.

Sera din sticlaSera – construita din sticla sau plastic, protejeaza foarte bine impotriva conditiilor nefavorabile de vreme si a unor daunatori ca melcii si pasarile de exemplu. Din cand in cand insa, trebuie asigurata buna circulatie a aerului. Se pot cultiva plante in interiorul ei si iarna, mai ales daca are si un sistem de incalzire a sa.

 

Cloche – este o sera din sticla, plastic, sarma sau din alte materiale, care poate acoperi un rand de plante (ca un fel de tunel) sau o singura planta (ca un clopot). Poate avea multe forme (clopot, tunel, cort etc) si protejeaza plantele de inghet, ploaie, vant, pasari. Spre deosebire de microserele cu acoperis transparent, aceste cloches pot fi deplasate cu usurinta.

Planta acoperita de cutie de lemnCutia de lemn – protejeza de vant si inghet.

 

 

 

Ziarele – se pot face coifuri si acoperi plantele mai putin inalte cu ele pentru a le proteja de inghet.

Cutiile de carton – se pot folosi ca acoperitoare.

Sticla de plastic folosita ca clocheSticle de plasticse taie fundul sticlelor si se acopera plantele cu partea de sus. Se poate uda prin gatul sticlei.

 

 

 

 

Borcanele de sticla – pot fi desemenea folosite.

Ghivecele – intoarse cu fundul in sus.

Nu trebuie uitat ca invelitorile facute din ziare sau carton, sticlele, borcanele si ghivecele sa fie date la o parte dimineata pentru a permite luminii si aerului sa intre. Ziarele si cutiile din carton nu rezista la apa.