Kokopelli

de M. Arjoca, vegetalshapes.com

KokopelliKokopelli este o zeitate a fertilitatii la triburile amerindiene Hopi, Zuni si alte triburi Pueblo din sud-vestul Statelor Unite ale Americii. Reprezentarile sale grafice gasite pe diverse stanci sunt vechi de aproximativ 1000 de ani. Imaginea sa este cea a unui barbat care adesea are cocoasa, un falus foarte mare, poarta pene in par, canta la fluier si danseaza.
Kokopelli aduce ploaia, face vegetatia sa creasca, iar uneori se considera ca de fapt cocoasa sa este un sac plin cu seminte pe care el le da oamenilor pentru noile culturi.
Cantecul fluierului sau este magic si se crede ca atunci cand el vine intr-un sat femeile raman insarcinate. Fiindca in sacul sau el are copii inca nenascuti. De aceea fecioarele trebuie sa se fereasca din calea lui.
Uneori el este asociat cu o insecta din familia Asilidae care are un apetit sexual deosebit.
Pentru amerindieni cantecul fluierului lui Kokopelli are puteri deosebite. El alunga iarna si face ca primavara sa vina. Este un simbol al fertilitatii. In ritualurile de dragoste se foloseau fluiere decorate cu capete de pasari intrucat se credea ca melodiile lor au o mare forta magica. Ele erau menite a face ca fata dorita sa se indragosteasca si sa il aleaga pe barbatul care canta. Puterea era asa de mare incat ele nu erau folosite prea des.
Insa fluierul este considerat magic nu doar in cultura triburilor amerindiene ci si in alte culturi ale omenirii. Indiferent de forma sa (fluier, flaut, nai), se considera ca el si cantecele sale au proprietati miraculoase. El face ca vegetatia sa creasca, mortii sa invie, imblanzeste animalele si indeparteaza duhurile rele. Cu ajutorul sau se poate comunica cu spiritele din lumea de dincolo fiindca prin el aerul si sunetul se combina, iar aerul si sunetul sunt doua elemente ce tin de eter.
Cocoasa lui Kokopelli este considerata uneori a fi o traista plina cu seminte sau cu copii inca nenascuti. Asemanarea sa cu pantecul femeii gravide te face sa te gandesti la ea ca la un simbol al fertilitatii, al rodului acesteia.
SeedsSamanta este simbolul vietii insasi. Ea are nevoie de toate elementele vietii pentru a incolti. Are nevoie de pamant, de apa, de lumina si de aer. Ea semnifica speranta, continuitatea vietii pe pamant. Samanta inseamna fertilitate, o noua viata, un nou inceput, dar si continuitate, hrana si prosperitate.
Cu ajutorul unui bob de fasole care incolteste, Jack, personajul din povestea “Jack si vrejul de fasole”, reuseste sa ajunga pe taramul magic al uriasilor. Cu ajutorul unei ghinde care incolteste in maseaua unui urias, eroul din basmele romanesti, reuseste sa iasa la timp din gura acestuia inainte de a fi mancat.
Potentialul sexual deosebit al lui Kokopelli si puterea sa fertilizatoare este subliniata inca o data prin falusul supradimensionat.
Cantecul lui Kokopelli este magic si aduce ploaia, iar ploaia este considerata in toate culturile un dar divin. Ea simbolizeaza “samanta divina” care fertilizeaza pamantul si il face sa rodeasca.
Aproape toate popoarele, in special cele in care agricultura are un rol important, au ritualuri magice pentru provocarea ploii. De exemplu, la romani exista ritualul “Paparudelor”. Paparuda este o femeie goala, invelita doar in verdeata, care canta si danseaza noaptea, pe strazile satelor, atunci cand este seceta. Ea poarta vase cu apa si cand intalneste oameni ii stropeste, iar cantecul sau este menit sa aduca ploaia.
Revenind la Kokopelli, el este azi un simbol al bunei dispozitii, al cantecului, al veseliei, al sexualitatii si fertilitatii. Imaginea sa este foarte populara in zonele de sud-vest ale SUA si este des intalnita ca decoratiune pentru gradini, case, haine, suveniruri, tatuaje sau podoabe.
Kokopelli aduce noroc si buna dispozitie.