Insecte Daunatoare

de M.Arjoca, vegetalshapes.com

Omida pe frunze de floarea soareluiInsectele reprezinta unul dintre cele mai diverse grupuri de animale de pe pamant, traind in aproape toate mediile de viata. Exista peste un milion de specii de insecte descrise. Ele se hranesc cu polen, nectar, cu frunzele, tulpinile, florile si radacinile plantelor sau cu alte insecte.

Exista si insecte benefice intrucat nu toate produc pagube in gradina, ba chiar ajuta, sau produc pagube nesemnificative pentru a fi luate in seama. In plus anumite insecte pot sa fie daunatoare doar in stadiul de larva, insa in stadiul adult sa fie foarte utile. De exemplu larvele viermelui rosiei, Helicoverpa zea, sunt daunatoare culturilor, insa adultii sunt polenizatori importanti. Omizile care ne ciopartesc plantele se transforma in stadiul adult in fluturi ce polenizeaza florile.

Ideea este nu de a scapa definitiv de insectele daunatoare, ci de a mentine un echilibru intre numarul acestora si al celor benefice. Multi gradinari incearca sa atraga insecte benefice pentru a mentine un control asupra daunatorilor, asigurandu-se ca au in gradina anumite plante sau cultivand plante companion.

Insectele devin daunatoare atunci cand ataca plantele si le mananca sau le slabesc rezistenta la boli, ciuperci si alti daunatori.

Printre daunatorii cei mai des intalniti se numara: afidele, musculitele albe, paduchii (lanosi, testosi etc), acarienii, thripsul, fungus gnat, fluturii de varza, gandacul de dovlecel, musculita morcovului, viermii de rosii (viermele cu corn si viermele fructului) etc.

Afide pe tulpina unei planteAfidele (Aphidoidea) – sunt insecte mici care traiesc in colonii si care ataca plantele sugandu-le seva. Lastarii si frunzele atacate devin incretite, deformate si in timp se usuca. Cresterea inceteaza sau este foarte lenta, plantele se ingalbenesc si recolta este mica. Adesea afidele transmit virusi care pot omori plantele.

Multe afide sunt verzi, dar pot fi si negre, maro, galbene, rosii, roz, cenusii. Se inmultesc repede, in numar mare si fiind mici si foarte usoare pot fi transportate pe distante mari de vant. Ele excreta un lichid lipicios si dulce motiv pentru care anumite specii de furnici au ferme de afide pe diverse plante, aparandu-le de pradatori. Acest lichid inlesneste infestarea cu ciuperci a plantelor.

Afidele au multi pradatori: buburuzele, sirfidele, viespiile parazite, paienjenii, Chrysopidae-le, etc. Pe langa aceste insecte ele mai pot fi atacate de bacterii si ciuperci. Deasemenea caldura excesiva, inghetul si ploaia sunt alti dusmani ai lor.

Ce poti sa faci cand constati ca plantele tale sunt atacate de afide:

Efectele musculitelor albe asupra fuxieiMusculitele albe (Aleyrodidae) – seamana cu niste fluturi albi in miniatura. Traiesc in colonii pe partea de jos a frunzelor. Produc pagube serioase asupra culturilor nu numai prin faptul ca sug seva plantelor, dar si prin faptul ca raspandesc virusi si boli. Ca si afidele ele excreta un lichid care stimuleaza aparitia de mucegai. Frunzele devin galbene, se usuca si cad, iar florile devin patate si distorsionate. In agricultura de masa musculitele albe reprezinta o problema foarte serioasa mai ales ca au capacitatea de a se adapta repede la insecticidele nonecologice. Agricultorii incearca sa combata acesti daunatori aplicand diverse metode combinate.

Dusmanii lor naturali sunt: Chrysopidae-le verzi, buburuzele, diversi gandaci, orius, geocoris etc.

Ce poti sa faci cand constati atacarea plantelor:

Thripsul ( Thysanoptera ) – sunt insecte mici, multe dintre specii hranindu-se cu flori si legume care apoi se decoloreaza si se deformeaza. Pe frunze apar pete mici, alb-argintii, iar crestera este oprita. Ca si afidele si musculitele albe, thripsul transmite diversi virusi plantelor. El se inmulteste rapid si ii place caldura si umezeala.

Ce poti sa faci daca constati atacul:

Acarienii (Tetranychidae) – sunt insecte foarte mici, abia vizibile, care tes panze pe frunzele plantelor si se hranesc cu seva acestora. Deobicei stau pe partea inferioara a frunzelor. Le place caldura si uscaciunea. Pe partea de sus a frunzelor apar puncte galbene care devin transparente si apoi frunzele cad. Acarienii sunt rezistenti la insecticidele chimice, insa au o serie de dusmanii naturali: anumite buburuze, gandacul orius, gandacul geocoris, thrips-uri pradatoare si alti acarieni.

Ce poti sa faci cand ai plantele atacate de acarieni:

Frunza de conduras atacata de minerii frunzeiMinerii funzei – larvele unor diverse insecte (anumiti fluturi, muste, gandaci, viespi) traiesc in interiorul frunzei fiind astfel protejate de pradatori. Ele sapa tunele distrugand tesuturile. Intrucat stau in interiorul frunzelor, pot fi controlati cu greu prin folosirea de insecticide.

Ce poti sa faci in cazul infectarii cu astfel de daunatori:

Lumea insectelor care ataca plantele este foarte mare. Aici este o baza de date cu insecte daunatoare.