Insecte benefice

de M.Arjoca, vegetalshapes.com

Beneficial insectsInsectele reprezinta unul dintre cele mai diverse grupuri de animale de pe pamant, ele traind in aproape toate mediile de viata. Exista peste un milion de specii de insecte descrise.

Si in gradina traiesc o multime de insecte, multe dintre acestea hranidu-se cu plantele noastre dragi. Totusi, exista o serie de insecte pe care gradinarii le considera benefice. Acestea sunt cele care ii ajuta in munca lor, fie polenizand florile, fie contribuind la controlul daunatorilor.

Polenizarea florilor se face in general, in afara de vant, pasari, animale si apa, cu ajutorul insectelor. Albinele, fluturii, viespiile, mustele, furnicile, gandacii etc. sunt polenizatorii cei mai importanti si cel mai des intalniti. Importanta lor pentru polenizare este atat de mare incat exista furnizori comerciali care vand astfel de insecte, in special pentru culturile din sere. Multi cultivatori de aluni, de meri, cafea sau de alti pomi fructiferi, instaleaza in fiecare primavara stupi cu albine in livezile lor. La fel procedeaza si cei care au plantatii de rosii, castraveti, dovlecei, capsuni si de alte legume.

Gradinarii ecologisti se bazeaza pe ajutorul insectelor pradatoare in mentinerea echilibrului in ceea ce priveste controlul daunatorilor. Insectele pradatoare sunt acelea care se hranesc cu alte insecte (cu cele ce ataca plantele noastre) si/sau cu ouale si larvele acestora. De exemplu, larvele unor specii de sirfide se hranesc cu afide, lacuste, thrips si alti daunatori.

Unele insecte benefice numite parazite, cum sunt viespiile Ichneumonidae, isi depun propriile oua in interiorul altor insecte sau omizi, ca atunci cand vor ecloza, puii sa aiba o sursa sigura si proaspata de hrana.

Ideea este de a nu scapa definitiv de insectele daunatoare, ci de a mentine un echilibru intre numarul acestora si al celor benefice.

Anumite insecte care sunt daunatoare in stadiul de larva, sunt insa foarte folositoare in stadiul adult. De exemplu larvele viermelui rosiei, (Helicoverpa zea), sunt daunatoare culturilor, insa adultii sunt polenizatori importanti.

Insectele pradatoare mananca de multe ori nu numai pe cele daunatoare noua ci si pe cele care ne sunt aliati. De exemplu viespiile parazite mananca nu numai omizi ci si buburuzele care ne ajuta la eliminarea afidelor. La fel procedeaza si libelulele. Calugarita (Mantis religiosa, sau Mantodea) este un vanator desavarsit pe care multi si-l doresc in gradina. Din pacate ea nu face distinctie intre insectele daunatoare si cele benefice.

Flori din familia AsteraceaeIn general insectele se hranesc nu doar cu alte insecte ci si cu polen si nectar, multe dintre ele chiar daca in stadiul larvar sunt carnivore hranindu-se cu insecte daunatoare, in stadiul adult se hranesc cu polen. De aceea cultivarea in gradina a unor plante cu flori bogate in polen si nectar si care infloresc in diverse perioade ale anului, este un mijloc de a atrage insecte benefice.

Unii gradinari incearca sa atraga insecte benefice in gradinile lor, cultivand anumite flori sau plante companion. In general insectele benefice sunt atrase de florile din familia Asteraceae si de cele din familia Umbelliferae.

Din categoria Asteraceae-lor fac parte: margaretele, ochiul boului, crizantemele, floarea soarelui, dalia, galbenelele, tagetele, carciumaresele, imortelele, musetelul, tarhonul, salata, albastrelele, cicoarea, papadia, gerbera, ciulinul, pelinul etc.

Plante cu flori dispuse in umbelePlantele din familia Umbelliferae-lor au florile dispuse in umbele si atrag in special viespii parazite si muste pradatoare. Din aceasta familie fac parte: mararul, morcovul, pastarnacul, patrunjelul, leusteanul, telina, coriandrul, feniculul, anasonul, angelica, chervilul, chimenul etc. Insa exista si plante care apartin altor familii si care fac flori dispuse in umbele. Insectele sunt atrase de florile mici, multe si grupate la un loc.

Orice gradinar poate insa, sa urmareasca ce insecte apar in gradina sa si ce plante le atrag. Mai jos este un tabel ce prezinta cateva astfel de insecte, actiunile lor si plantele atragatoare.

Insecte benefice

Nume Ataca / Actiune Sunt atrase de

AlbinaAlbina                                        

(Apis mellifera)

polenizeaza Floarea soarelui, echinacea, coada soricelului, ceapa, arpagic, limba mielului, albastrele, degetar, lavanda, monarda, condurasi, salvia, thymus, verbena si multe altele.

BuburuzaBuburuza                   

 ( Coccinellidae )

Afide, diversi fluturi daunatori, acarieni, paduchi lanosi, Sciaridae Alyssum, marar, morcovi, fenicul, coada soricelului, fasole, mazare, lucerna, hrisca, margarete, cosmos, papadie, galbenele, chives, mustar salbatic

LibelulaLibelula                        

(Anisoptera)

Tantari, afide, gandaci, muste Containere cu apa si plante de apa, cosmos, fenicul, chimen

Cantarida

(Cantharidae)

Oua de lacuste, afide, acarieni, larve de fluturi, minerii frunzei, gandacul castravetelui, gandacul mexican al fasolei, fluturii verzei, gandaci ai vinetei, gandacul de Colorado, gandacul de asparagus Hortensii, asclepias, echinacea, rudbeckia, Asteraceae in general
ChrysopidaeChrysopidae
Afide, musculite albe, acarieni, anumite omizi, paduchi lanosi, thrips, Coccoidea, Sciaridae Floarea soarelui, coriandru, cosmos, fenicul, coada soricelului, margarete, chimen, papadia, angelica

Braconidae

  viespi parazite

Afide, larve de fluturi, muste, gandaci Aster si Umbelliferae, branduse

Trichogramma

– viespi parazite

Omizi, musculite albe, Cydia pomonella (ataca perii, merii, nucii), Ostrinia, Helicoverpa zea (larvele sale ataca porumbul, bumbacul, rosiile) Patrunjel, marar, coriandru, fenicul, chimen,cosmos, coada soricelului, melisa, tagete, thymus, carciumarese, margarete, branduse

Ichneumonidae

                          

  viespii

Pureci, gandaci, muste, viespii, albine, furnici, oua si larve de fluturi si de alte insecte, musculite albe Lavanda, marar, alyssum, iberis, melisa, menta, musetel, coada soricelului, margarete, chimen, coriandru, hrisca, fenicul, carciumarese, patrunjel, sedum, tagete, thymus, statice, branduse

SirfidaSirfida

(Syrphidae)

Afide, thrips, gandaci lanosi, omizi, paduchi Lavanda, marar, alyssum, iberis, melisa, menta, musetel, coada soricelului, margarete, chimen, coriandru, hrisca, fenicul, carciumarese, zorele, patrunjel, tagete, sedum, thymus, statice

Musca

(Tachinidae)

Omizi, larve de muste si gandaci, gandaci, lacuste Patrunjel, thymus, menta, cosmos, margarete, melisa, hrisca
Orius
Acarieni, thrips, afide, musculite albe, Sciaridae Cosmos, alyssum, fenicul, morcov, floarea soarelui
Nabidae
Daunatorii verzei, afide, Lygus (ataca perii, salata, graul) Fasole, mazare, lucerna, soia
Geocoris
Lacuste, acarieni, musculite albe, daunatori ai verzei, afide, oua de insecte Menta, fenicul, cosmos, tagete, chimen, lucerna

Paianjen pe frunza de ardeiPaianjen            

(Araneae)

Diverse insecte Flori, frunze, crengi, iarba etc