Gradina in panta

de M. Arjoca, vegetalshapes.com

Gradina in panta cu flori galbeneGradina in panta poate fi o adevarata provocare pentru cel care isi doreste propriul sau colt de rai si nu beneficieaza decat de un petec de pamant pe panta unui deal. Insa cand iti doresti cu adevarat ceva, nimic nu  pare imposibil de realizat. Mai ales cand iubesti plantele si esti un gradinar infocat. Daca ne gandim la terasele de pe varfurile Anzilor pe care incasii isi cultivau legumele, noi de ce nu am avea curaj?!
Primele ganduri care iti vin minte cand auzi cuvantul “panta”, sunt legate de eroziunea solului si de drenajul apei. Aceste doua aspecte pot fi probleme serioase si necesita multa munca pentru a le rezolva. Pe langa ele mai sunt si cele legate de inclinatia si orientarea pantei, calitatea solului si alegerea plantelor potrivite. Insa problemele pot fi diferite de la caz la caz. De aceea, ca la orice proiect pe care vrei sa-l incepi si sa-l duci la bun sfarsit, trebuie mai intai sa-ti faci un plan de lucru.

  1. analizezi situatia terenului si a spatiului
  2. te hotarasti ce fel de gradina iti doresti si/sau ar fi mai potrivita terenului respectiv
  3. stabilesti ce masuri trebuie luate pentru a face posibil gradinaritul
  4. stabilesti ce materiale, unelte si forta de munca iti trebuie pentru a pregati terenul
  5. te apuci de lucru
  6. pregatesti solul
  7. alegi plantele si le plantezi
  8. finisezi, decorezi
  9. intretii gradina, avand mare grija la metodele de udat
  10. te bucuri de marea ta realizare

Gradina pe panta abruptaSituatia terenului si a spatiului
Terenurile pot fi diferite de la caz la caz, chiar daca toate dealurile au panta. Unele dealuri sunt mai inalte, altele mai joase, iar pantele pot fi diferite ca inclinatie, orientare si sol.
Inclinatia pantei este foarte importanta pentru ca de ea depinde daca poti sau nu sa iti faci acolo o gradina. Pe o panta foarte abrupta nu prea ai cum sa lucrezi. Nu mai daca vrei sa-ti exersezi calitatile de alpinist si sa iti folosesti creativitatea.
Dupa ce ai hotarat sa te incumeti sa iti pui visul in aplicare, treci la urmatoarea etapa a planului tau.
Stabilesti spre care punct cardinal este panta orientata caci lumina are un rol foarte important in viata plantelor. Daca panta este orientata spre sud atunci ea beneficieaza in mod sigur de lumina si caldura si poti tine seama de asta cand iti alegi plantele. Nu trebuie uitat ca si prea multa lumina si caldura strica. Daca locuiesti intr-o zona din sud (in cazul in care locuiesti in emisfera nordica) si panta ta beneficieaza toata ziua de soare puternic, risti ca plantele ce cresc pe ea sa se parleasca. Plus, apa se va evapora mai repede. O solutie in acest caz este sa alegi plantele in functie de nevoile lor de lumina. Exista plante iubitoare de multa lumina si plante care tolereaza semiumbra.
Daca panta este orientata spre nord, exista riscul, in functie binenteles si de inaltimea dealului, ca ea sa fie umbrita toata ziua. Iar daca la baza sa este casa in care locuiesti, aceasta va sta in umbra mereu.
Pantele orientate spre vest vor beneficia de soare arzator dupa masa, iar cele orientate spre est vor beneficia de soare doar dimineata. Orientarea pantei este importanta si pentru zona in care locuiesti. Poti locui intr-o zona sudica sau nordica. In timpul iernii, de exemplu, orientarea spre sud  poate proteja plantele de inghet.
Un alt aspect important de urmarit este daca in zona respectiva bate des vantul si din care directie, daca panta (viitoarea ta gradina) este expusa sau nu la vant. Caci unele plante sunt adaptate la asemenea conditii, iar altele nu.
Terasa in gradina in pantaDupa ce ai tras concluziile in ceea ce priveste inaltimea dealului, inclinatia si orientarea pantei, stabilesti care este calitatea solului. Exista pante cu sol nisipos, calcaros sau pietros. Poti sa decizi sa il lasi terenul asa cum este si doar alegi plante adaptate la solul respectiv sau il imbunatatesti potrivit scopurilor tale. Poti utiliza metode simple pentru a stabili structura solului si pentru a afla care este pH-ul sau. Exista plante care prefera soluri mai acide si plante care prefera soluri alcaline.
O problema serioasa la gradinile in panta o reprezinta apa, drenajul ei. In mod logic, apa se va scurge de pe varful dealului la baza sa si asta inseamna ca partea de sus risca sa ramana uscata, iar cea de la baza sa balteasca. Deci plantele care cresc in partea de sus risca sa nu aiba suficienta apa, iar cele de jos sa aiba prea multa. In plus, daca este o cantitate mare de apa (locuiesti intr-o zona ploiasa), este posibil ca solul sa alunece.
Vantul si apa (ploaia) sunt doi factori care contribuie la eroziunea solului. De aceea cand iti proiectezi gradina in panta, trebuie sa te gandesti daca iti faci si un sistem de drenare a apei si ce metode de udat sa folosesti. Conteaza de altfel si ce plante alegi pentru terenul respectiv. In partea de sus (mai uscata) poti cultiva plante rezistente la lipsa apei, iar la baza poti cultiva plante iubitoare de apa. In cazul in care te hotarasti ca panta e prea inclinata si nu vrei decat sa o intaresti astfel incat terenul sa nu alunece, poti planta copaci si tufisuri care fac radacini stufoase si adanci. Copacii si tufisurile le poti alterna cu alte plante ce au radacini mai la suprafata. Se recomanda plante native din zona respectiva, caci ele sunt foarte bine adaptate la conditiile locului respectiv.
Radacinile adanci, stufoase si cele de la suprafata vor forma un fel de retea care nu va lasa solul sa mai fuga si apa va fi retinuta mai mult timp. Astfel riscul eroziunii solului scade.
Daca te hotarasti sa iti faci o gradina de legume sau de flori se recomanda ca randurile de plante sa fie asezate de-a latul pantei si nu in lungul ei. Cand sunt facute de-a latul pantei riscul alunecarii terenului este mai mic. Binenteles ca poti cultiva plante companion care se protejeaza unele pe altele de daunatori si se sustin reciproc. Astfel incat sa nu fie nevoie sa aplici chimicale.
Terase in gradina in pantaIn cazul in care te hotarasti sa iti faci o gradina in care sa lucrezi permanent, atunci vei vrea ca spatiul utilizat sa fie cat mai mare si accesibil. Vrei sa lucrezi cu placere si sa nu te chinui. Pentru asta este bine ca terenul sa fie nivelat. Ca sa il nivelezi poti terasa panta. In functie de marimea terenului poti imparti suprafata sa in 2 sau mai multe terase pe care vei nivela solul. Aceste terase pot avea un perete de intarire care sa mentina solul pe loc. Pentru constructia peretelui de intarire poti folosi diverse materiale: pietre, barne, dale sau zid de beton etc. Ce fel de materiale vei folosi depinde de cat de inclinata e panta, ce buget ai, cat efort esti dispus sa depui, ce fel de gradina vrei sa faci si ce fel de aspect vrei ca ea sa aiba.
Latimea teraselor depinde de rezistenta materialelor folosite, de cantitatea de sol pe care vrei sa o adaugi  si de cat esti dispus sa muncesti.
Important este ca rezultatul final sa fie o combinatie intre rezistenta, practic si frumos.
Terenul de pe terase poate fi completat cu sol bun si potrivit nevoilor plantelor ce vrei sa le cultivi. Poti adauga compost si fertilizatori naturali si face un amestec dupa bunul plac. Dupa ce ai plantat si plantele, se poate pune mulch printre ele ca sa se previna aparitia buruienilor, sa le protejeze de arsita sau inghet si eventual sa le ofere hrana mai multa.
Poti trasa poteci care serpuiesc din varful pantei pana la baza ei. Fiind serpuite se pot deplasa mai usor diverse obiecte prin gradina (o roaba de exemplu). Iar daca nu esti fanul potecilor, poti construi trepte de la o terasa la alta. Gradina in panta cu flori albastreImportant este ca tu sa ai acces usor la plante si sa circuli lejer prin gradina ta in panta.
Cu ceva efort poti avea o gradina minunata si deosebita. Poti alege, cultiva si aranja plantele in asa fel incat aspectul sa fie foarte frumos. De exemplu, in partea de sus a pantei, pe marginea teraselor, poti cultiva plante care atarna si care se vor lungi in jos pe peretele lor de intarire. Daca folosesti pietre pentru a sustine solul de pe terase, printre ele se pot planta suculente care sunt rezistente la sol sarac, putin si la lipsa de apa. In timp, ele vor acoperi zidul respectiv si aspectul va fi foarte frumos. Poti combina plante ce au culori si inaltimi diferite si sa creezi un loc decorat dupa placul si inspiratia ta, in care sa te simti foarte bine.