Gradina in containere

de M.Arjoca, vegetalshapes.com

Gradini in containerePentru a avea o gradina nu iti trebuie neaparat zeci de metri patrati de teren. Chiar si cei care dispun de un spatiu mic, de un pervaz, un balcon, o terasa sau un loc ingust langa casa sau cladirea in care locuiesc, si care iubesc plantele, pot avea o gradina. Solutia salvatoare este gradina in containere.

Dupa cum numele o spune, plantele nu sunt cultivate direct pe teren ci in containere, in vase suficient de mari ca sa indeplineasca nevoile necesare acestora. Acest tip de gradina este foarte popular si beneficieaza de multe avantaje:

Scaun de flori (aranjament din containere)Dupa ce ai ales locul unde va fi gradina, ai facut un desen cu aspectul pe care ai vrea sa il aiba, ai hotarat ce plante vei pune, urmeaza sa treci la treaba. Ai nevoie de containere de dimensiuni diferite si binenteles de pamant cu care sa le umpli.

Poti sa faci rost de vase fie cumparandu-le, fie recicland unele care au fost aruncate de altii. Gunoiul unora poate fi comoara altora. Odata ce ai in minte ce vrei sa faci, ai sa fii surprins ce dezvoltat este spiritul tau de observatie, de explorare si de creativitate. Un pantof uzat poate tine loc de ghiveci pentru cateva suculente si ofera un farmec aparte gradinii tale. Sau cartofii ii poti avea in saci de plastic carora le-ai facut gauri. Iti va fi foarte usor in acest fel sa-i recoltezi.

 Trebuie sa ai grija totusi ca vasele ce le folosesti sa nu contina resturi de vopsele sau alte substante toxice care pot otravi plantele si pe tine. Ghivecele care au mai fost folosite trebuie spalate si dezinfectate fiindca este posibil sa contina daunatori si nu vrei sa pornesti proiectul cu stangul.

In ghivecele de lut apa se evapora mai repede, dar radacinile pot respira. In cele de plastic creste temperatura mai repede, dar pot fi usor deplasate. Vasele de piatra sau ciment pot fi greu de manevrat, iar cele din lemn pot putrezi. Atentie la containerele din lemn sa nu fie tratate cu substante toxice.

Trebuie sa te asiguri ca vasele sa aiba gauri prin care apa sa se poata scurge si radacinile sa nu putrezeasca, iar gura sa nu fie prea stramta.

Container cu zucchiniUn alt aspect de care trebuie sa tii cont sunt nevoile de spatiu si hrana ale plantelor. Plantele au nevoie nu numai de o anumita suprafata diferita ca marime (dovlecelul ocupa cel putin 1 m patrat) ca sa isi intinda frunzele si sa creasca, dar si de un anumit spatiu si volum de pamant in care sa-si dezvolte radacinile si sa caute hrana.

Unele plante au radacini la suprafata, altele fac radacini adanci, unele au radacini stufoase, pe cand altele au o singura radacina lunga principala si altele scurte care porneasc din aceasta. De exemplu, salata face radacini stufoase si scurte la suprafata, pe cand morcovul face o singura radacina lunga. Asadar trebuie sa ii dai fiecarei plante ghiveciul potrivit. Salata poate creste in ghivece nu foarte inalte, pe cand morcovii lungi au nevoie de vase adanci.

Iti poti folosi cunostiintele si creativitatea si aranja plante diferite ca marime si tip de radacina in acelasi vas. De exemplu poti pune intr-un container mai mare un fir de rosie care are nevoie de spatiu mare pentru radacini, cateva fire de ceapa si cateva de busuioc care nu fac radacini adanci. Aceste plante nu numai ca nu se vor concura pentru resurse si spatiu, dar se vor si proteja unele pe altele. De exemplu busuiocul va respinge musculitele albe ce ar putea ataca rosia, iar ceapa afidele. Plantele companion pot oferi multe idei.

Cu cat vasele sunt mai mari cu atat este mai bine. Plantele mari au nevoie de containere mari. Exista numeroase soiuri de legume create pentru a fi crescute in containere, dar se poate incerca si cu soiuri obisnuite de gradina.

Iata un tabel cu dimensiunile containerelor necesare pentru cateva plante:

Nume
Volum minim
Adancime minima

Ardei

 

20 cm;                         8 "

Rosii, cartofi,

10 l;                     3 gal

25-30 cm;                  12 "

Vinete

10-15 l;               3 gal

20 cm;                         8 "

Ceapa verde, usturoi

 

15 cm,                         6 "

Salata, spanac, ridichii

 

20 cm;                         8 "

Sfecla, telina

 

20 cm;                         8 "

Morcovi, pastarnac

 

20 cm;                         8 "

Varza, conopida, broccoli

10 l;                     3 gal

25 cm;                       10 "