Gerbera

de M. Arjoca, vegetalshapes.com

Gerbera portocalieProvine din Africa de Sud si este raspandita in intreaga lume. Face parte din familia Asteraceae, iar florile sale seamana cu cele ale margaretelor, insa culoarea lor poate fi portocalie, rosie, galbena, roza, alba, crem sau o combinatie de diverse nuante. Ele pot avea un singur rand, doua sau mai multe randuri de petale care sunt dipuse ca niste raze. Frunzele verzi formeaza o rozeta din care cresc tulpinile ce au fiecare cate o singura floare.
Gerbera este una dintre cele mai populare flori cultivate pentru taiere, insa ea se poate cultivata atat in gradina cat si ca floare de interior. Este o planta careia ii place foarte mult lumina si este deci potrivita gradinilor insorite si pervazelor orientate pe sud. Se recomanda insa, ca atunci cand vrei sa plantezi in gradina o floare abia cumparata sau care a stat in interior, sa faci o trecere gradata de la semiumbra la soare. Asadar trebuie tinuta un timp intr-un loc semiumbrit. Daca nu are suficienta lumina gerbera nu infloreste.
Sezonul de inflorire este primavara-vara, insa daca este bine ingrijita, mai poate inflori si toamna.
Gerbera prefera temperatura moderata, intre 16°C-25°C. Daca acesta este prea ridicata ea nu mai infloreste, insa nu rezista nici la inghet. De aceea daca este tinuta afara, este bine ca toamna inainte de primul inghet, sa fie adusa in casa.
Gerbera este una dintre plantele ce purifica aerul, pe care il curata de tricloretilena, benzen si formaldehida.
Gerbera rozaRadacinile sale sunt de suprafata, deci are nevoie de un ghiveci nu foarte adanc. Prefera solul bogat, care contine suficient nisip pentru a asigura un bun drenaj al apei. Aplicarea de fertilizatori naturali si compost este bine venita. pH-ul solului ideal in cazul sau este usor acid spre neutru (6-7,5).
Intrucat se poate infesta cu ciuperci si poate putrezi, gerbera prefera un sol ce asigura un bun drenaj al apei. Cand este cultivata in ghiveci, acesta trebuie sa aiba farfuriuta. Udarea se recomanda sa se faca in farfuriuta, ca si la violetele africane si dupa ce pamantul s-a uscat. Daca este cultivata in gradina, ea trebuie sa se faca pe cat se poate, de jos, la suprafata solului. Deci sa nu se stropeasca frunzele de sus. Deasemenea coroana frunzelor trebuie sa stea deasupra solului. Daca acestea sunt ingropate prea mult in pamant, risca sa nu faca flori. Daca sunt cultivate in gradina, distanta dintre plante trebuie sa fie de aproximativ 30 cm. Gerbera si trandafirul sunt bune plante companion, ambele avand nevoi si probleme asemanatoare si deci pot fi cultivate impreuna in acelasi strat.
Inmultirea se poate face prin seminte sau divizarea tufei. Prin seminte dureaza mai mult. Gerbera face pui care se pot desprinde avand grija ca fiecare dintre ei sa aiba radacini si pe cat posibil sa nu se faca prea mare deranj plantei. Puii se pot apoi pune in ghivece separate si daca este necesar se acopera cu punga sau vas de sticla transparenta ca sa se asigure umezeala suficienta.
Gerbera roz-albaPericolele pentru gerbera pot fi:

Ingrijita asa cum are nevoie gerbera ofera flori in culori vesele, care creaza o atmosfera de voiosie si care dureaza mult timp.  

Mai multe informatii despre:

Hibiscus, trandafirul chinezesc

Plante care purifica aerul