Flori de primavara timpurie

de M. Arjoca, vegetalshapes.com

Camp cu aconiteNici nu s-a incheiat iarna si deja anumite flori isi fac aparitia, de multe ori chiar din zapada semitopita. Acestea sunt plante care infloresc la granita dintre iarna si primavara si ne bucura cu culorile lor intr-un sezon in care totul pare inca inghetat si adormit. Pentru noi frigul si zapada nu sunt intotdeauna imbietoare, dar pentru aceste plante temperatura joasa este ideala ca sa fie fericite si sa infloreasca. Daca ar fi mai cald si lumina soarelui ar fi mai puternica ele ar muri sau nu ar inflori. Incepand cu luna februarie ghioceii incep sa infloreasca, insa in  anumite regiuni (mai sudice) ii vezi infloriti chiar in ianuarie. Faptul ca infloresc cand celelate plante inca dorm, este un avantaj caci diverse insecte si animale care cauta mancare intr-un sezon in care ea nu prea se gaseste, sigur vor trece pe la ele. Si in acest fel, polenizarea lor va fi asigurata. Daca ar inflori intr-un sezon in care si alte plante infloresc, competitia ar fi mai mare. In plus inflorirea lor este un cadou si pentru noi. Putem vedea ca si intr-o perioada a anului inghetata si friguroasa exista totusi culoare si viata. Asta  ne da speranta. Dupa ce florile au trecut si temperatura afara creste, frunzele lor continua sa lucreze si sa prepare hrana pentru plante. De aceea frunzele nu trebuie taiate dupa ce s-au terminat florile.  La unele plante frunzele se usuca si ele la un timp dupa inflorire, dar la altele raman pana la primul inghet. Acestea din urma pot sa mai infloreasca inca odata in toamna, cand temperatura a scazut din nou. Asa este cazul panselutelor.
Plantele care infloresc in acest sezon sunt suficient de mici ca dimensiune ca sa poata fi cultivate si in ghivece. Asta este un avantaj pentru gradinarii care au gradini in continere sau pentru cei care vor sa aiba doar cateva ghivece cu flori pe pervazul ferestrei.
In plus ele sunt potrivite atat pentru semiumbra cat si pentru gradinile insorite, iar daca sunt cultivate pe un teren in panta vor da impresia unui tablou foarte colorat asezat pe verticala.
Mai jos este o lista cu cateva dintre plantele care infloresc in sezonul iarna-primavara:

Aconitele (Eranthis)

 

 

Erica  (Ericaceae)

 

 

Panselutele (Viola)

 

 

Spanzul (Helleborus)

 

Podbalul (Tussilago farfara)

Tamaioarele (Viola odorata)

 

 

 

Nasturasii (Bellis perennis)

 

 

Primulele (Primula)

 

 

 

Bulbii

Anemonele (Anemone)

 

 

Piciorul cocosului (Ranunculus)