Cum au aparut ghioceii

dupa o poveste romaneasca, vegetalshapes.com
dedicata lui Erji Florea

Camp cu ghioceiDemult, demult, pe cand omul mai vorbea limba animalelor, traia impreuna cu sotia sa la marginea unei paduri, un barbat tare bun la suflet. Cei doi aveau trei copii si isi duceau foarte fericiti traiul in casuta lor. Cei trei copii erau frumosi, ascultatori si nu ieseau niciodata din vorba parintilor. Fratele cel mare era mai inalt si mai puternic, cel mijlociu era in schimb tot timpul vesel si ii ajuta pe ceilalti, iar ca mezinul de frumos nu mai era nici un alt copil. Cei trei frati iubeau plantele si animalele si ii ajutau pe parintii lor la treburile zilnice.
Dar intr-o zi nenorocirea ii lovi pe barbat si pe copii fiindca mama se imbolnavi si muri. Mult au mai plans-o ei, insa timpul trecu si incet, incet durerea li se mai ostoi. Dupa o vreme tatal se gandi ca bine le-ar mai prinde copiilor sai o noua mama care sa aiba grija de ei. Asa ca intr-o buna zi el se recasatori si aduse in casa o noua nevasta. Lucrurile pareau sa mearga tot mai bine, insa mama vitrega nu era de loc asa cum credea tatal copiilor. Caci atunci cand el era acasa, femeia era harnica si buna cu cei trei copii, dar cand el pleca ea se schimba total. Nu mai facea nimic si ii chinuia. Ii punea sa faca cele mai grele si urate treburi, nu le dadea sa manance si ii ameninta tot timpul. Cei trei frati nu indrazneau sa-i spuna tatalui adevarul caci nu vroiau sa il necajeasca si continuau sa isi vada de treburi.
Intr-o zi mama vitrega se gandi ce bine i-ar fi daca ar scapa definitiv de copii. Ar avea casa numai pentru ea si nu ar mai trebui sa se prefaca in fata barbatului ca ii iubeste. Barbatul sau ar avea ochi numai pentru ea. Asa ca isi puse gandul in aplicare.
Ii chema pe copii la ea si le spuse ca in mijlocul padurii creste un copac care face un fruct fermecat ce iti aduce noroc. Ei vor trebui sa mearga pana acolo, sa culeaga fructul si sa i-l aduca. Afara era insa iarna, omatul era mare, iar vantul suiera aspru printre brazi.
Mama vitrega deschise usa casutei si fara ezitare ii trimise pe copii afara. Acestia pornira incetisor prin padure.
O cioara ii vazu cum se chinuiau mergand prin zapada si frig. Ea stia ca de fapt mama vitrega vroia sa-i piarda si i se facu mila de ei. Asa ca zbura departe, pana la Dumnezeu si ii spuse ceea ce vazuse si stia. Atunci, D-zeu in bunatatea sa, se gandi cum ar putea sa ii ajute pe copii astfel incat ei sa nu mai fie niciodata chinuiti de mama vitrega. Ii transforma in unele dintre cele mai frumoase flori care vestesc venirea primaverii: ghioceii. Capsoarele lor albe inflorite se ridicau deasupra omatului si se bucurau de lumina soarelui, in timp ce zapada le incalzea picioarele. Nu le mai era deloc frig, iar toti cei care treceau pe langa ei se minunau cat de frumoase sunt aceste floricele care cresteau in zapada. Asa ceva nu mai vazusera pana atunci. Nu mult dupa asta primavara sosi si intreaga natura se trezi la viata. Caldura soarelui pe care primvara o adusese topi inima de gheata a mamei vitrege.
De atunci pasarile, insectele si oamenii se bucura nespus cand ii vad caci ei stiu ca atunci cand ghioceii infloresc primavara este aproape si sufletele se umplu de bucurie si speranta.

Repovestita de M. Arjoca, vegetalshapes.com

Mai multe informatii aici despre

Bulbii, florile primaverii

Ostara