Cum au aparut capsunile

dupa o poveste amerindiana, tribul Cherokee


CapsuniAceasta poveste este de pe vremea cand Marele Spirit i-a creat pe primul barbat si prima femeie. Acestia traiau fericiti intr-o coliba de la marginea unei paduri dese si intinse. Viata lor era linistita si frumoasa pana intr-o zi cand, cum se intampla adesea, au inceput sa se certe. Si s-au certat atat rau incat femeia i-a spus barbatului ca ea a doua zi o sa plece si nu se va mai intoarce niciodata.
Barbatul nu i-a luat vorbele in serios si nu crezut un cuvant din cele spuse de ea, insa a doua zi femeia nu mai era. Ea pornise pe poteca care ducea in padurea cea deasa si odata plecata nici macar privirea nu si-a mai intors-o inapoi.
Ingrijorat barbatul pleca dupa femeie, pe aceeasi poteca care ducea prin padure. Si cu cat se indeparta de coliba lor cu atat grija lui crestea si remuscarile ca s-au certat ii cuprindeau inima tot mai mult. Suferinta lui crescu atat de mult incat el incepu a se jelui si a-si rosti cu voce tare parerea de rau, insa femeia nu se mai vedea nici unde.
Auzindu-l cum se vaita, Marelui Spirit i se facu mila de barbat si se hotari sa ii vorbeasca. Il intreba pe acesta daca mai este furios si suparat pe femeie, insa barbatul ii raspunse ca nu mai este. Atunci Marele Spirit il intreba daca ar vrea ca ea sa se reintoarca la el. Barbatul zise ca da, numai ca femeia era prea departe acum ca sa il poata vedea sau auzi. Atunci Marele Spirit ii spuse barbatului ca il va ajuta sa o aiba inapoi.
In acest timp femeia isi urma drumul pe cararea din padure fara sa se uite in urma si hotarata sa mearga mai departe. Marele Spirit o vazu cum merge pe aceasta carare si isi dadu seama ca distanta dintre ea si barbat este prea mare ca acesta sa mai reuseasca sa o ajunga din urma. Pentru a o opri din mers El facu sa rasara dintr-o data din pamant, pe marginea potecii, tufisuri incarcate cu afine mari, albastre, dar femeia era atat de suparata incat nici macar nu le zari si mearsa mai departe. Atunci Creatorul facu sa rasara tufisuri incarcate cu mure negre si lucioase, insa femeia nici nu le lua in seama. Dandu-si seama ca ea nu se va opri, Marele Spirit se gandi ce ar putea-o face sa isi incetineasca totusi pasul. Atunci El facu sa rasara pe marginea potecii tufe incarcate cu capsuni. Dintr-o data femeia se opri caci nu mai vazuse niciodata astfel de plante cu flori albe si fructe atat de rosii. Se apleca sa culeaga una si gusta din ea. Un fruct asa de dulce si parfumat nu mai mancase pana atunci si dintr-o data isi aminti de barbatul ei pe care il parasise. Incepu sa mai adune si altele si interesant este, ca cat manca mai multe capsuni amintirile despre barbat si despre cat de frumoasa fusese viata lor pana atunci ii navaleau in minte. Supararea disparu incet, incet si dorul de el o cuprinse. Asa ca se decise sa se reintoarca. Aduna cate fructe putu ca sa ii duca si lui si porni inapoi pe carare. Insa pe la mijlocul drumului se intalni cu barbatul. Supararea trecuse si amandoi se impacara, iar dupa ce mancara capsunile plecara impreuna inapoi spre casa. 

repovestita de M. Arjoca, vegetalshapes.com