Calendarul lunii

de M.Arjoca, vegetalshapes.com

LunaOamenii au fost fascinati din totdeauna de astre, de modul in care viata poate depinde de acestea. Observatoare astronomice vechi de mii de ani ne uimesc si ne trezesc curiozitatea. Soarele, luna, alte planete si stelele in corelatie cu pamantul au jucat un rol important de-a lungul timpului in credintele, religiile, viata culturala si agricola a oamenilor.

In lumea plantelor elementele cheie necesare ca acestea sa incolteasca, sa creasca, sa infloreasca si sa rodeasca sunt: lumina, solul, apa si aerul.

Soarele, prin lumina si caldura pe care o emana, este astrul cu importanta majora in lumea verde. Luna, corpul ceresc cel mai apropiat de pamant, a fost considerata o zeitate, un teritoriu al binelui sau al raului, un lacas al spiritelor, o multime de povesti, superstitii si credinte circuland din timpuri stravechi pana in ziua de azi. In ultima vreme oamenii au inceput sa se intrebe daca si in ce fel ar avea luna influenta asupra plantelor. Cautand un raspuns la aceasta intrebare, am ajuns la concluzia ca exista trei opinii legate de acest subiect:

Luna se roteste in jurul pamantului si impreuna cu acesta (sistemul pamant-luna) in jurul soarelui. Luna se roteste in jurul pamantului pe parcursul aproximativ a 28 de zile, timp in care parcurge 4 faze: luna noua, primul patrar, luna plina si ultimul patrar. Aceste faze sunt date de pozitia sa fata de pamant si fata de soare, de unghiul sub care cade lumina soarelui pe luna. Perioada in care lumina lunii creste (intervalul luna noua – luna plina ) se imparte in 2 faze, fiecare durand 7 zile: primul patrar si al doilea patrar, iar perioada in care lumina sa scade (intervalul luna plina – luna noua) se imparte deasemenea in 2 faze, fiecare avand tot 7 zile: al treilea patrar si al patrulea patrar.

In fotografia de mai jos postata de wikipedia se pot observa aceste faze.

Fazele lunii wikipediaPamantul si luna se atrag reciproc iar acest fapt determina aparitia unor fenomene ca mareele, vanturile lunare si furtunile cu tunete.

Forta gravitationala dintre luna si pamant face ca apa oceanelor sa se ridice. Cand luna se apropie de pamant apele oceanelor tind sa se ridice catre ea si astfel apare fluxul.

Forta de atractie dintre soare si pamant creaza deasemenea fluxuri, dar aceasta forta este mai slaba decat cea dintre luna si pamant. Insa in momentul in care soarele, luna si pamantul se afla aproximativ pe aceeasi linie, (luna noua si luna plina), fortele lor gravitationale se unesc si fluxul atinge inaltimea maxima. In timpul primului si ultimului patrar luna si soarele se afla in unghiuri drepte fata de pamant si deci inaltimea fluxului este mica.

Nu orice mare sau lac are maree insa. Pentru ca acestea sa se formeze este nevoie de un volum imens de apa. In cazul unor lacuri sau mari inaltimea fluxului este doar de cativa cm sau mm.

Cei care sustin ca luna influenteaza ciclul de viata al plantelor, se bazeaza pe ideea ca acestea sunt foarte sensibile la fenomenele care au loc in jur, forta de atractie dintre luni si pamant exercitandu-se nu numai asupra oceanelor ci si asupra apei din sol si din plante.

In momentul in care apa din sol se ridica catre luna, semintele plantelor pot sa o absoarba mai repede si mai bine, determinand o germinare de succes. Ei considera ca activitatile in gradina se pot realiza in functie de fazele lunii:

Luna noua Primul patrarAl doilea patrar Luna plina Al treilea patrarUltimul patrar Luna noua
sageata
Luna noua Crestere Luna plina Descrestere Luna noua

Aici este un link unde poti afla care este faza curenta a lunii.

Perioada
Lucrari

Luna noua - Luna plina

 

 

- cresterea luminii

- nivelul apei se ridica

  • Prima saptamana

 

- plantarea legumelor de tip frunza: broccoli, varza, salata, spanac, telina, conopida

 

 

  • A doua saptamana

 

- plantarea legumelor care fac seminte in interiorul fructelor: fasole, mazare, rosii;

- recoltarea de legume;

- transplantarea

   

Luna plina – Luna noua

 

- descresterea luminii

- nivelul apei scade

 

  • Prima saptamana

 

- plantarea legumelor de tip radacina: cartofi, morcovi, sfecla, ceapa;

- taierea crengilor

 

  • A doua saptamana

- nu se insemanteaza, nu se recolteaza si nici nu se taie crengile;

- culegerea buruienilor si alte lucrari adiacente in gradina

Unii dintre cei care sustin ca luna are o influenta directa mare asupra plantelor se bazeaza pe teoria siderala a Mariei Thun, care incepand cu anii 1952 a realizat o serie de experimente in urma carora a ajuns la concluzia ca pozitia lunii in zodiac este importanta pentru dezvoltarea plantelor.  

Ea a impartit plantele in patru categorii care sunt corelate la elementele clasice:

Apoi a impartit constelatiile zodiacului in patru triunghiuri, fiecare dintre acestea corespunzand deasemenea unui element dintre cele patru si deci uneia dintre categoriile de plante.

Aceste triunghiuri devin importante pentru plante daca, insamantarea, plantarea sau recoltarea pentru fiecare tip de planta se face in momentul in care luna se afla in constelatiile corespunzatoare:

Pozitia lunii
Element
Plante

Berbec, Leu, Sagetator

Foc

Fructe, Seminte

 

Gemeni, Balanta, Varsator

Aer

Flori

 

Rac, Scorpion, Pesti

Apa

Frunze

 

Taur, Feciora, Capricorn

Pamant

Radacini

 

Pe langa pozitia lunii, M. Thun sustine ca mai trebuie adaguate calitatea solului, a compostului, adancimea brazdei si sistemul de udare pentru ca rezultatele sa fie eficiente. Anual apare un calendar al lucrarilor in gradina elaborat de aceasta.

Diversi cercetatori care au realizat experimente la randul lor pentru a verifica teoria siderala a M. Thun au mentionat o serie de probleme care se regasesc in experimentele ei:

Rezultatele obtinute de ei nu au confirmat teoria acesteia, ba unele chiar au infirmat-o, experimentele care apar in calendarul sau anual, fiind considerate prea sumare si deci fara importanta stiintifica.

Alti cercetatori au realizat deasemenea experimente pentru a vedea daca exista sau nu o influenta lunara asupra plantelor si au constat ca in faza de luna plina apare un efect pozitiv in ceea ce privaste germinarea. Insa experimentele de acest tip sunt putine la numar si inca nu se poate afirma cu tarie existenta unui efect sigur.  

Prin urmare ramane la latitudinea fiecaruia sa decida daca face gradinarit in functie de ciclul lunar sau urmeaza ghidul propriului sau simt.