Bulbii, florile primaverii

de M. Arjoca, vegetalshapes.com

BranduseNu ne putem imagina primavara fara minunatele lalele, narcise, zambile, ghiocei, viorele si branduse. Cand zapada s-a topit si in sfarsit soarele incepe sa incalzeasca, terasele, gradinile, pamantul se coloreaza cu aceste flori timpurii, iar aerul se umple cu mirosul imbatator al zambilelor. E timpul pentru nou. Dupa cateva luni de iarna in care sufletul nostru poate a stat amortit, apar mesagerii primaverii care ne spun ca a sosit vremea pentru un nou inceput in viata noastra. Albinele roiesc in jurul lor, iar Ostara, zeita fertilitatii este sarbatorita cu ele.
Toate sunt flori ale caror radacini cresc dintr-un bulb (o ceapa). Din acest bulb creste o singura tulpina care de cele mai multe ori are o singura floare. Insa cum de obicei bulbii rasar in grup florile lor creaza impresia unui petec de culoare. Bulbii infloresc primavara, cand lumina nu este foarte puternica, iar temperatura nu este prea ridicata. Ei sunt cu un pas inaintea celorlalte plante si profita de acest fapt. Copacii sunt inca desfrunziti, iar lumina poate sa ajunga si in locurile care de obicei sunt umbrite. Astfel ei sunt potriviti pentru a fi cultivati atat in gradinile insorite cat si in cele umbrite. Bulbii infrunzesc si infloresc inaintea celorlalte plante, iar insectele benefice trezite dupa somnul iernii, sunt atrase de parfumul si culoarea lor. Pana ce alte plante se dezvolta si infloresc, ei isi incheie ciclul de viata. Astfel, ei nu au prea mare concurenta printre celelalte plante la atrasul insectelor care pot sa le polenizeze.
Bulbii se planteaza toamna si primavara, iar unii dintre ei, cum sunt brandusele, pot sa infloreasca si toamna cand lumina si caldura se afla la aceleasi valori ca primavara. De ce se planteaza toamna? Desi ai crede ca in timpul iernii dorm, de fapt ei se pregatesc pentru primavara, iar cand apar primele semne ale acesteia, deja frunzele lor sunt rasarite. Deci plantele ale caror bulbi au fost plantati in toamna, rasar si infloresc mai repede si sunt mai puternice decat cele ale caror bulbi au fost plantati in primavara.
Nu trebuie sa iti faci grija ca daca ii plantezi toamna vor degera in timpul iernii. Bulbii contin substante care ii fac Lalearezistenti la inghet. In plus pamantul si zapada ii protejeaza. Atentie totusi daca ii cultivi in ghivece. Cantitatea de pamant din ghivece nu este foarte mare (nu ca in gradina) si este posibil sa nu reziste. Este bine sa invelesti ghivecele cu materiale protectoare, sau sa le tii undeva la adapost pana in primavara.
Unul dintre avantajele bulbilor este faptul ca poti sa ii cultivi si in ghivece. Deci o gradina in containere se poate bucura din plin de ei. Poti sa ai pe pervazul ferestrei ghiocei, branduse, zambile, lalele, narcise, zambile motate, viorele, crini Amaryllis, crini africani etc. Conditia este ca ei sa aiba suficienta lumina, vasul in care stau sa fie suficient de mare incat radacinile si noii pui sa se poata dezvolta, udarea sa se faca corespunzator – nici foarte des, dar nici foarte rar. Solul este bine sa fie potrivit necesitatilor lor si sa aiba un drenaj bun. Poti adauga compost sau fertilizatori naturali, insa ghioceii de exemplu, nu au nevoie de ele.

Mai jos este un mic tabel cu cerintele catorva bulbi:

Nume Tip de sol preferat pH preferat
Amaryllis bogat usor acid
Branduse bogat, cu drenaj bun usor acid
Ghiocei nu le place solul cleios usor acid
Lalele bogat, afanat usor acid
Narcise bogat, drenaj bun usor acid
Viorele bogat usor acid
Zambile bogat, drenaj bun usor acid
Zambile motate bogat, drenaj bun usor acid

ViorelePoti avea intr-un singur ghiveci un singur tip de flori sau mai multe. O metoda simpla de aranjat, cu rezultat frumos, vesel si colorat este cea a straturilor suprapuse.
Intr-un vas suficient de larg si de adanc se vor aseza in straturi suprapuse lalele, zambile si branduse. Pe fundul vasului se aseaza intai un strat de pamant, apoi cativa bulbi de lalele, deasupra laleleor se pune un alt strat de pamant. Urmeaza bulbii de zambile asezati in asa fel incat sa nu stea direct deasupra celor de lalele. Se aseaza al treilea strat de pamant, iar deasupra lui bulbii de branduse.
Binenteles ca poti sa alegi si alti bulbi, nu doar cei mentionati aici, insa trebuie tinut cont de marimea lor, de inaltimea pe care o vor avea plantele dupa ce rasar, cand infloresc si ce culori au.
Bulbii plantelor mai inalte se aseaza in stratul cel mai de jos, apoi urmeaza bulbii celor medii, iar plantele cele mai pitice vor avea bulbii asezati in stratul cel mai de sus.
Dupa ce florile s-au petrecut, frunzele trebuie lasate pana trec de la sine. Nu trebuie taiate pentru ca bulbii continua sa acumuleze hrana dupa ce li se usuca florile. Dupa ce si frunzele se usuca, ei pot fi lasati in pamant sau pot fi scosi si pastrati intr-un loc intunecos si uscat. Dupa ce au fost scosi din pamant, se curata usor de sol, fara sa fie spalati (ca sa nu putrezeasca) si se pun in cutii de carton sau in hartie. Eventual se desprind noii pui formati pe langa bulbul principal. Nu trebuie tinuti in pungi sau cutii de plastic pentru ca vor putrezi. Este important ca aerul sa circule usor printre ei.
Cele mai populare plante cu bulbi sunt: ghioceii, brandusele, zambilele, narcisele, lalelele, zambilele motate si crinii Amaryllis. Culorile florilor lor pot varia de la alb pana la combinatii de diferite nuante si culori. Deasemenea, forma florilor poate sa fie diferita. Exista lalele ce au flori cu forma clasica, dar si lalele cu varful petalelor ascutit sau cu Ceapa cioriimarginile franjurate. Zambilele pot avea flori simple sau foarte bogate. Pe langa acestea insa mai pot fi cultivate: viorele care au flori albastre, arpagic care face flori globulare, move si este comestibil, ceapa ciorii care are flori albe sau galbene, irisi olandezi (pitici), cepe ornamentale, leurda.
Bulbii pot fi cultivati in zonele insorite sau in cele cu semiumbra, in gradinile de pe suprafete plane sau in cele aflate in panta, in gradinile cu roci, precum si in cele cu containere. Cu imaginatie si buna dispozitie se pot crea combinatii foarte frumoase de forme si culori. Ca este o singura floare sau mai multe, acesti vestitori ai primaverii ne dau speranta si veselie.

Aici poti afla mai multe despre:

Cum au aparut ghioceii

Ostara