Apa

de M.Arjoca, vegetalshapes.com

Doamna cu stropitoarea, Paderborn, GermanyEste un alt factor important de care trebuie tinut cont in gradina. Plantele au nevoie de ea pentru a germina, a creste, a se dezvolta si a rodi. De aceea trebuie asigurat accesul apei in gradina fie instaland un sistem de udare mai mult sau mai putin complex (pompa, furtun cu diverse capete sau irigare sub pamant, aspersoare), fie metode mai simple: udatul cu stropitoarea sau cu alt vas.

Pentru a face economie de apa si curent unele persoane colecteaza apa de ploaie de pe acoperisuri, sau folosesc sisteme de reciclat apa utilizata la treburile casnice (apa gri, apa neagra). De exemplu se poate atasa la chiuveta un bidon in care sa se scurga apa folosita la spalatul zarzavaturilor, fructelor (apa fara detergenti, grasimi, uleiuri), apa care va fi apoi folosita in gradina.

In zonele aride sau in care nu ploua des, reciclarea si colectarea apei poate fi foarte folositoare. Pastrarea umezelii in astfel de zone se poate face folosind mulch-ul, adica suprafata pamantului, pe sub plante, se acopera cu aschii de copac, pietris sau paie etc.

Container pentru strans apa de ploaieDaca locuiesti intr-o zona arida si nu ai acces deplin la apa, poti avea o gradina cu plante rezistente la temperaturi ridicate si seceta. De exemplu suculentele si cactusii sunt plante adaptate la astfel de conditii, ele avand rezervoare de apa in frunze, tulpini sau radacini.

Atunci cand uzi trebuie sa tii cont si de stadiul de dezvoltare al plantei. Este bine ca parcelele unde ai semanat seminte sau cele unde sunt rasaduri, sa le uzi cu stropitoarea sau cu furtun cu cap sita fin, intrucat daca le uzi cu un singur jet de apa, este posibil ca acesta sa le deplaseze sau sa le scoata din pamant. Deasemenea cand pui seminte la incoltit in ghivece este bine sa uzi mai intai pamantul si apoi sa semeni semintele.

In ceea ce priveste parcelele cu plante bine dezvoltate se pot utiliza diverse metode. Se pot folosi furtunuri cu cap sita sau doar cu un singur jet de apa, stropitorile, aspersoarele, sisteme care uda automat etc. Daca gradina ta consta intr-o suprafata cu gazon, atunci se pot folosi aspersoare, daca este o gradina in containere udatul cu stropitoarea este foarte eficient. Daca te afli intr-o zona arida si iti permiti, poti folosi furtunuri care uda subteran.

Cand vine vorba despre cata apa sa folosesti si cat de des sa uzi, atunci trebuie tinut cont de mai multe aspecte.

In primul rand motto-ul „echilibru in toate“ este valabil si in acest caz. Prea putina apa ca si prea multa apa duce la acelasi rezultat: suferinta sau moartea plantelor. In ambele cazuri simptomele sunt aceleasi: frunzele si florile se ingalbenesc si se ofilesc. In plus sunt plante care necesita mai multa apa (rosiile, ceapa, menta etc) si sunt plante care prefera solurile uscate (cactusii). Prea putina apa determina uscarea plantelor, iar prea multa apa determina putrezirea acestora. De aceea daca folosesti containere atunci e bine ca ele sa aiba gauri ce permit scurgerea apei.

Structura solului este importanta pentru absorbtia si retinerea apei si eliminarea surplusului. Solurile nisipoase de exemplu, nu o retin prea bine, in timp ce solurile cleioase nu ii permit sa treaca. Un sol bun este cel bogat, aerisit, nici prea nisipos, nici prea cleios. O alternativa la terenurile necorespunzatoare o reprezinta straturile ridicate in care drenajul se realizeaza foarte bine.

Cantitatea de apa trebuie distribuita in mod corespunzator pe suprafata terenului si de aceea este bine sa verifici daca terenul sau anumite portiuni sunt in panta, intrucat apa va avea tendinta sa se scurga si sa se stranga in zonele cele mai joase. O gradina in care balteste apa este un teren propice pentru aparitia si dezvoltarea diversilor daunatori si boli.

Atunci cand uzi e bine sa ai in vedere faptul ca unele plante au radacini la suprafata (salata), iar altele au radacini care cresc mai adanc (rosiile). Radacinile care sunt la suprafata sunt primele care sufera din lipsa de apa. De aceea udatul trebuie facut eficient, astfel incat pamantul sa absoarba apa la toate nivelele.

Metode de udatSe pot sapa santuri intre randurile de plante, santuri care se vor umple cu apa sau se poate face in jurul plantelor mai mari (de exemplu un copac) un cerc mai adanc, ca un castron in care se toarna apa.

Se poate „inunda“ zona ce trebuie udata (in cazul in care terenul este plat) si se lasa apoi pamantul sa absoarba apa.

Este bine sa uzi din nou atunci cand pamantul s-a uscat. Nu este bine ca solul sa fie in permanenta ud pentru ca surplusul de apa din el nu permite aerului sa circule si radacinile plantelor putrezesc.

Semintele si rasadurile au nevoie de mai multa apa decat plantele mature pentru a germina si a se dezvolta. Deasemenea de o cantitate mai mare de apa au nevoie plantele in perioada in care fac fructe.

Un alt aspect de care trebuie sa tii cont este clima zonei in care locuiesti. Daca este o zona arida sau secetoasa atunci este nevoie de o cantitate mai mare de apa si udatul trebuie sa se faca mai des. Daca este o zona ploioasa si umeda este nevoie de mai putina apa, iar udatul trebuie facut mai rar. Daca ploile sunt foarte puternice, insotite si de vant atunci poti proteja plantele cu materiale protectoare pentru plante ce permit trecerea luminii si/sau a aerului.

In lunile de vara in care temperaturile sunt mai ridicate udatul va fi mai intens decat primavara sau toamna si este bine sa fie facut dimineata sau seara.