Aerul

de M.Arjoca, vegetalshapes.com

CeataEste al cincilea element important in viata plantelor, calitatea lui contribuind la cresterea si dezvoltarea armonioasa a acestora. Nu ai vrea sa ai o gradina intr-un loc cu aerul poluat, de exemplu langa un combinat chimic, o fabrica sau langa o uzina care elibereaza in aer substante poluante. Arderea de carbuni sau combustibili produce multe substante chimice poluante ca: dioxid de sulf, oxizi de azot, nitriti, nitrati, hidrocarbon, ozon, nitrat de peroxiacetil, substante pe care plantele le pot absorbi fie prin frunze si tulpini, fie prin radacini. Aceste substante poluante, in anumite concentratii afecteaza cresterea si dezvoltarea plantelor, favorizand terenul pentru boli si daunatori si determina scaderea productiei. De multe ori plantele mor. In plus sunt toxice nu numai pentru plante ci si pentru om.

Simptomele produse de poluanti asupra plantelor pot fi decolorarea frunzelor sau colorarea in culori ce varieaza de la negru pana la alb, aparitia de puncte si pete, putrezirea tesuturilor, incretirea frunzelor si a lastarilor, inhibarea cresterii, caderea frunzelor si a bobocilor de flori etc.

De exemplu efectele ozonului asupra fasolei sunt ingalbenirea partii de deasupra a frunzelor, urmata de necrozarea in timp a tesutului si de colorarea in rosu maroniu.

Un alt aspect in ceea ce priveste aerul este temperatura sa. Temperatura varieaza de la o zona climatica la alta, de la anotimp la anotimp, de la zi la noapte si chiar de la un teren la altul.

Usturoi sub zapadaExista zone cu clima secetoasa sau cu clima ploioasa, cu temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, zone in care ploua mult, dar temperatura nu este foarte scazuta sau este chiar ridicata. Exista zone in care verile au temperaturi foarte ridicate, iar iernile foarte scazute si sunt zone in care verile au temperaturi nu foarte mari, in schimb iernile sunt calduroase. Exista zone in care este permanent cald si zone in care este aproape tot timpul anului frig.

Exista zone in care nivelul temperaturii varieaza foarte mult de la zi la noapte, de exemplu in desert, in timpul zilei temperatura poate fi de 45° C iar in timpul noptii scade sub 0° C.

Temperatura poate varia nu numai la nivel global, ci si la nivel de teren, in functie de pozitia gradinii noastre, de orientarea sa. Gradinile cu expunere sudica beneficieza de temperaturi mai ridicate decat cele cu expunere nordica.

Temperatura are un rol important, germinarea, cresterea, dezvoltarea, inflorirea si rodirea plantelor realizandu-se numai daca aceasta atinge anumite valori.

Desemenea temperaturile foarte scazute sau foarte ridicate ca si oscilatia rapida de la unele la altele pot cauza moartea plantelor sau distrugeri ale diverselor tesuturi (arsuri, inegriri, decolorari, pierdera florilor, a frunzelor, a mugurilor etc.). De exemplu rosiile nu rezista sub temperatura de 4° C.

Este bine ca udatul sa se faca dimineata sau seara, nu in timpul zilei cand temperatura este ridicata si trecerea brusca de la aer fierbinte la apa rece poate distruge plantele.   

In plus exista plante care prefera valori mai ridicate si plante care prefera valori mai scazute. Ardeii prefera temperaturi ridicate, in jur de 30° C, (la valori scazute putand sa nu produca flori), pe cand mazarea si cartofii prefera temperaturi mai scazute, iar floarea soarelui si usturoiul rezista si sub 0° C.

Mai jos este un tabel cu cateva legume si preferintele lor.

Prefera temperaturi ridicate
Prefera temperaturi moderate

Ardeii

Broccoli

Castravetii

Ceapa

Dovlecii (dovleceii)

Conopida

Fasolea

Mazarea

Lubenita

Pastarnacul

Pepenii

Ridichiile

Porumbul

Spanacul

Rosiile

Sfecla

Soia

Telina

Vinetele

Usturoiul

Pentru a avea un anumit control asupra temperaturii si a-ti proteja plantele poti sa iei urmatoarele masuri:

Ramura de salcie rupta de vantVantul este un alt aspect ce tine de aer. El poate sa aiba efecte devastatoare asupra plantelor rupandu-le frunzele si crengile, chiar smulgandu-le din pamant. Uneori are efect devastator cauzand eroziunea solului. Vantul face ca apa sa se evapore mai repede putand cauza dehidratarea plantelor care nu au timp suficient sa absoarba necesarul de apa. Efectele sunt si mai negative cand el este insotit de ploaie puternica, de grindina sau de zapada. Vanturile reci inhiba cresterea plantelor.

Plantele trebuie protejate de vanturile puternice. Pentru asta trebuie observat cat de des si de tare bate vantul pe terenul sau in locul unde vrei sa iti faci gradina. Zidurile, cladirile, gardurile, tufisurile pot oferi protectie fata de vant. Multi fermieri au in jurul plantatiilor lor bariere de vant. Acestea sunt fie niste centuri de copaci si tufisuri, fie ridicaturi de pamant.

Se pot amplasa garduri vii, garduri de lemn sau de sarma ce se vor imbraca cu plante cataratoare. Se pot aseza plantele mai inalte in asa fel incat sa fereasca pe cele mai putin inalte. De exemplu se pot alterna randurile de plante inalte cu cele de plante pitice. Se pot alege plante native din zona respectiva care sunt adaptate la conditiile locale. Se pot face ridicaturi din pamant din loc in loc care sa protejeze plantele de langa ele. Se pot folosi materiale protectoare pentru plante.

Mai multe despre:

Plante care purifica aerul